Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Texasi túszdráma: a brit terrorelhárítás letartóztatott két tinédzsert

Fotó: Rendőrségi autók állnak a Beth Israel gyülekezet zsinagógája előtt a Texas állambeli Colleyville-ben 2022. január 16-án. Előző nap egy fegyveres férfi túszokat ejtett a zsinagógában. Egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte, a többieket a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) különleges egysége szabadította ki órákkal később. A túszejtőt a rendőrök lelőtték. A tettes a túszok elengedéséért cserében egy Aafia Siddiqui nevű, pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte. Siddiquit 2010-ben egy amerikai bíróság 86 év börtönbüntetésre ítélte, amiért Afganisztánban amerikai katonákat és FBI-ügynököket próbált megölni. MTI/AP/Brandon Wade
not image

Hujber Dávid

2022. január 17. - 07:05

A brit terrorelhárítás két embert tartóztatott le, akik összefüggésbe hozhatóak a texasi zsinagóga elleni támadással.

Mint ismeretes, az elmúlt héten négy embert is túszul ejtettek egy texasi zsinagógában, ám végül mindenkit sértetlenül kimenekítettek. A túszejtő nem élte túl az akciót, akiről időközben részletes információk láttak napvilágot.

Malik Faisal Akram-ot brit állampolgárként azonosították, aki lehetséges, hogy nem egyedül készült fel az akcióra. Az északnyugat-angliai rendőrség bejelentette, két tinédzsert helyeztek letartóztatásba, akik összefüggésbe hozhatóak a texasi incidenssel.

Egyelőre csak annyit tudni, hogy az incidenssel kapcsolatban tartóztatták le őket, és kihallgatás céljából őrizetben maradnak – írja az RT. A közleményben hozzátették, a brit hatóságok továbbra is segítséget fognak nyújtani az amerikai kollégáiknak a szombati túszdráma ügyének kivizsgálásában.

A 44 éves brit állampolgárságú túszejtőt a túszok kiszabadítása közben lőtték agyon. A négy túsz közül egyet korábban szabadon engedett, így az akció részeként három embert menekítettek ki, akik sértetlenül távozhattak.

Úgy tudni, hogy a férfi Aafia Siddiquirát akarta kiszabadítani, aki jelenleg 86 éves börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban, amiért Afganisztánban amerikai katonákat akart megölni. Siddiquira ügyvédje azt állította, hogy a nő is elítélte a támadást, valószínűleg soha nem ismerték egymást.

Joe Biden, az USA elnöke is megszólalt az ügyben, terrorcselekménynek minősítette a történteket, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok kiáll az antiszemitizmus és a szélsőségesség erősödése ellen.

Ahogyan Biden fogalmazott, pillanatnyilag nincs elegendő információ ahhoz, hogy tudjuk, a férfi miért vette célba a zsinagógát, és miért ragaszkodott egy olyan ember szabadon bocsátáshoz, aki több mint 10 éve börtönben van, illetve miért használt antiszemita és Izrael-ellenes megjegyzéseket.