Tetrakvark a neve a legújabb elemi részecskének

not image

Kulcsár Péter

2020.július.13 - 06:40

A CERN kutatói bejelentették, hogy felfedezték a kvantumvilág legújabb tagját, a négy kvarkból álló tetrakvarkot.

A CERN kutatói bejelentették, hogy felfedezték a kvantumvilág legújabb tagját, a négy kvarkból álló tetrakvarkot.

Bár a tanulmány egy majdnem egy évtizede tartó kutatás eredményét jelenti, a publikációt még szakértők által hitelesíttetniük kell, viszont már több mint 800 szakember aláírta a dokumentumot, valamint bemutatták a legutolsó szemináriumon is.

Magáról a tetrakvarkról még nem sok mindent tudni, azonban segíthet jobban megérteni, pontosan hogyan kapcsolódnak egymáshoz a kvarkok, amelyek később neutronokká és protonokká formálódnak.

https://liner.hu/nanoreszecskek-befecskendezesevel-nyerheto-vissza-a-latas/

A kvarkok elemi részecskék, vagyis feloszthatatlanok. Korábban megfigyelték, hogy kettes vagy hármas csoportokba rendeződhetnek hadronokat kialakítva, de feltételezték, hogy négy, illetve öt kvarkból álló hadronok is létezhetnek.

Giovanni Passeleva, a CERN LHCb kollaborációjának szóvivője elmondta,

“A négy kvarkot tartalmazó részecskék alapvetően ritkának számítanak, amit pedig most fedeztünk fel, négy ugyanolyan típusú és tömegű parányi kvantumrészecskéből áll – egészen pontosan két bájos kvarkból, valamint két bájos antikvarkból.”

A tetrakvarkhoz hasonló, a megszokottól eltérő részecskék ideálisak lehetnek az erős kölcsönhatások vizsgálatához. Ez az erő tartja össze az elemi részecskéket, melyek ezáltal atomokká és különböző anyagokká állhatnak össze. Az erős interakciók tanulmányozásával magyarázatot kaphatunk, mely részecskék képződhetnek standard körülmények között.

A tetrakvarkról egyelőre nem tudták bizonyítani, hogy valódi kvarkként, esetleg csak egy csoportosulásként funkcionál, a tudósok azonban mindent meg fognak tenni azért, hogy egyedülálló mivoltját alátámasszák.

https://liner.hu/a-fold-magneses-mezoje-10-szer-gyorsabban-valtozhat-mint-azt-korabban-gondoltak/