Dollár
428,62 Ft
Euró
421,03 Ft
Font
477,52 Ft
Bitcoin
19,378 $

Testkamerás civil rendőrök ellenőrzik a szabálysértő járókelőket májustól

Fotó: Unsplash/Nick Shandra
not image

Borbély Fanni

2021. április 23. - 05:23

A rendőrség és a Budapesti Autósok Közössége egy közös megállapodást tervez, melynek segítségével a civilek videói gyorsabban eljuthatnak majd a hatóságokhoz, hogy mihamarabb jogkövetkezményei legyenek a garázdaságnak és a szabálytalanságnak.

Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője elmondta, a szabálytalanul közlekedő gyalogosok is jobb, ha felkészülnek a májusban induló akcióra, ugyanis ezentúl testkamerás, civil ruhás rendőrök fogják ellenőrizni őket.

Soron kívül Orbán: jön a gyármentőprogram és már dolgoznak a munkahelyvédelmi akcióterven

Az alezredes jelezte, a cél ugyanaz, mint az autósok esetében volt: tehát azt szeretnék elérni, hogy senki se azért tartsa be a közlekedési szabályokat, mert egy rendőr éppen őt figyeli. A rendőrség szerint azért is van szükség erre a kezdeményezésre, mert túl sok halálos és súlyos sérüléssel járó baleset történt a közelmúltban, sok esetben pedig a gyalogos mulasztásából következik be a tragédia.

Ezentúl tehát nem csak az autósok és motorosok lesznek monitorozva, a gyalogosoknak is fel kell készülniük a testkamerás civil ruhás rendőrökre. A piroson való szabálytalan áthaladást jelenleg 50 ezer forintos közigazgatási bírsággal büntetik, amennyiben ez autóval, motorral vagy kerékpárral történt.

Amennyiben gyalogosan haladtunk át szabálytalanul a piroson, úgy 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő pénzbírságra kell számítanunk, szóval saját érdekünkben, valamint a közlekedés több szereplőjének védelme érdekében figyeljünk oda a jelzésekre – írja a 24.hu.