Terrortámadás Tel-Avivban: agyonlőtték a támadót

Fotó: Unsplash/Micah Camper
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A rendőrség hamar végzett a terroristával, aki autóval és fegyverrel támadt ártatlanokra Tel-Avivban.

A rendőrség közleménye szerint egy közeli benzinkútnál egy rendőr zajra lett figyelmes, miután a terrorista a vízparton lévő Charles Clore parkban embereknek hajtott. Ezt követően a rendőr megközelítette az autót, majd látta, ahogyan a sofőr a nála lévő fegyverhez próbál nyúlni.

Soron kívül Cristiano Ronaldo nemierőszak-ügye: továbbra sem ért véget a jogi csata

Ekkor a rendőr és a helyi biztonságiak semlegesítették a támadót, aki meghalt. A tel-avivi támadásban minden sérült turista volt, és egy 30 év körüli férfi életét már nem tudták megmenteni.

A korábbi jelentések arról szóltak, hogy az áldozat egy olasz állampolgár, aki Izraelbe látogatott. Öt másik személy is megsérült, hárman közepesen, akik közül az egyik egy 17 éves lány. Ketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek – egy 50 év körüli férfi, és egy 70 éves nő.

Azonnal lelőtték a terroristát

A támadó egy turistacsoportot gázolt el, majd nem sokkal később agyonlőtték. Netanjahu miniszterelnököt rögtön tájékoztatták a terrortámadásról, aki válaszul elrendelte, hogy a rendőrség hívja be az összes tartalékos határrendőrségi egységet, elkerülvén az esetleges eszkalációt.

A The Times of Israel azt írja, hogy a Walla hírportál szerint a támadó egy arab izraeli volt. Eleinte egymásnak ellentmondó jelentések jelentek meg a támadásról: voltak, akik szerint a támadó kilőtt a jármű ablakán, majd karambolozott. Mások szerint a támadó kiszállt az autóból és azt követően kezdett lövöldözni.

A helyszínen rögzített felvételeken egy felborult autó látható, majd a következő pillanatban tüzet nyitnak a sofőrre. Valószínűleg a rendőr és az őt segítő biztonságiak több ember életét is megmentették a gyors beavatkozással.

Amichai Eshed tel-avivi rendőrfőnök tájékoztatása szerint a feltételezett támadó egyenesen egy kerékpárútra hajtott, és a gyalogosövezetben több embert is elgázolt. A rendőrség már vizsgálja a támadó indítékait és hátterét, illetve bizonyítékokat keresnek a környéken. A hatóságok jelenleg nem tartanak újabb támadásoktól, míg egyesek tudni vélik, hogy a támadó az izraeli Kfar Qasem-ből származik, és a 12-es csatorna szerint Tel-Avivban dolgozott.