Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Terrorkészültséget rendeltek el az Egyesült Államokban

not image

Nagy Noel

2021. január 27. - 18:57

Az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) hivatalosan is országos terrorveszélyt hirdetett ki a szerdai nap folyamán, elsősorban „kormányellenes szélsőségesek” potenciális fenyegetése miatt.

A legtöbben arra számítottak, hogy Joe Biden beiktatása során jelentősebb káosz alakulhat ki az Egyesült Államokban, főként a két héttel azt megelőző Capitolium ostroma miatt, ám a nagy összecsapások végül elmaradtak, és a beiktatás békésen zajlott le.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A Capitolium ostromában résztvevő, Trump-párti szélsőségesek közül már jó néhány személyt letartóztattak, köztük az ostromot követően internetes hírnevet szerző „QAnon Sámánt”, aki olyan jelmezben rohamozta meg a törvényhozás épületét, mintha egy középkori film forgatásáról szökött volna meg.

Az ostrom során végül öten életüket vesztették, és jelentős anyagi kár keletkezett a „Szabadság Házában”. A Capitolium elleni támadás csontvelőig sokkolta az amerikaiakat, mivel erre még nem volt precedens, hogy az egyik leginkább tisztelt épületüket egy nagy csapatnyi szélsőséges megrohamozta.

Habár nem tudni pontosan, hogy milyen jellegű szervezkedések vannak a Trump-párti hívők szélsőséges rétegeiben, de az amerikai hatóságok folyamatos készületségben vannak az esetleges támadások ellen, amelyeknek potenciálisan szélsőjobboldali (rasszista, neonáci) motívumai is lehetnek.

Ennek okán pedig a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) egy közleményt adott ki, amelyben bejelentette: országos terrorveszélyt rendelnek el, főként kormányellenes szélsőségesek potenciális fenyegetésére hivatkozva – írja az AFP francia hírügynökség tudósítása alapján a Barrons.

A közlemény szerint olyan hírszerzési információkat kaptak, mely azt sugallja, hogy „hamis narratívák és ideológiák” által motivált erőszakos szélsőségesek készülnek kifejezni tiltakozásukat az elnöki hatalomátvétel, a kormány hatalomgyakorlása és egyéb vélt sérelemmel szemben, melynek hatására továbbra is fennáll a veszélye, hogy erőszakot követnek el vagy erőszakos cselekményre bujtanak.

Mint a Washington Times is idézi, a DHS-nek elsősorban az okozza az aggodalmat, amit a Capitolium ostroma során történt, ugyanis attól tartanak, hogy az események felbátoríthatják a szélsőségeseket újabb bűncselekmények elkövetésére.