Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Terrorizmussal vádolnak egy orosz nőt, aki nem félt beszólni Putyinnak

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én. MTI/AP/TASZSZ/Szergej Bobilev
not image

Koós Alexandra

2022. június 22. - 12:36

Irina Bisztrova 3 vagy 7 év börtönbüntetést is kaphat az ellene felhozott vádak alapján, ő azonban a legkevésbé sem bánja, amit tett.

„Terrorizmusra való felhívással”, valamint Oroszország fegyveres erőinek „lejáratásával” vádolnak egy orosz nőt, aki a közösségi médiában posztolt egy képet Vlagyimir Putyinról, amelyen az orosz vezetőt lángokba borulva ábrázolta, hozzá pedig azt a szöveget mellékelte, hogy „égj a pokolban!”.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Irina Bisztrova egy művészeti stúdió tulajdonosa az észak-oroszországi Petrozavodszk városában, a bejegyzését pedig nem sokkal azután tette közzé, hogy a tudomására jutott, Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát.

„Nem tudtam abbahagyni a sírást, ömlöttek a könnyeim. Azonnal megértettem, hogy valami szörnyűség történt, én pedig nem tehettem semmit. Szégyellem, hogy orosz vagyok” – mondta.

A poszt megjelenése után egy hónappal már le is tiltották a közösségi médiás fiókját, majd a rendőrség és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei jelentek meg nála, akik átkutatták a lakását, valamint számos ingóságát lefoglalták, köztük számítógépeket, mobiltelefonokat és más tárgyakat.

Bisztrova korábban olyan utcai tüntetéseken is részt vett, amelyeken a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőt és Putyin-kritikust támogatták, Alekszej Navalnijt, mindemellett hangosan ellenezte a Krím-félsziget 2014-es annektálását is.

Az ellene felhozott vádak alapján 3 vagy 7 év börtönbüntetést is kaphat, miközben azért küzd, hogy elkerülje a bíróság által elrendelt pszichiátriai vizsgálatot, amelyet kijelöltek számára – derül ki az IBT beszámolójából.

„Egyáltalán nem aggódok amiatt, ami ezután következhet. Miért is félnék? Hiszen rajtam kívül nincs senki, aki védekezhetne. Ha pedig mindenki félni fog, soha nem leszünk képesek tenni semmit. Nincs mitől félni. Ennél rosszabb már nem lehet” – tette hozzá.

Az orosz emberijog-védő szervezet, az OVD-Info adatai alapján legalább 15 542 főt vettek őrizetbe az ukrajnai invázió kezdetétől, akiket az ország számos pontján tartóztattak le a háborúellenes tüntetések miatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.