18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Terroristák helyett afgán civileket ölt meg egy amerikai drón (videó)

Twitter
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 26. - 05:40

Egy 2020-os statisztika alapján több mint 330 százalékkal nőtt meg 2017 óta az afgán civilek ellen indított halálos dróntámadások száma.

A Connecting Vets weboldal kiszivárgott videókat tett közzé nemrégiben azokról az amerikai felségjelzésű drónokról, amelyek terroristák helyett célzottan ártatlan civileket gyilkoltak meg az utcán, köztük két felnőttet és egy gyermeket.

Az incidens állítólag pusztán véletlen folytán következett be, ám ezt egyelőre a hadsereg nem tudta bebizonyítani. A videón jól látható, amint egy UAV, vagyis egy távirányítású repülőszerkezet három járókelő fölé emelkedik, majd hirtelen felrobbantja őket.

Habár az eset nem most történt, hanem minden bizonnyal két évvel ezelőtt, mégis árnyalt képet fest az afganisztáni helyzetről, főleg úgy, hogy az Egyesült Államok hősként tünteti fel magát a világsajtóban annak dacára, hogy az országban tartózkodásuk során nem mindig a terrorcselekmények végrehajtóit vadászták le.

A Kabulból menekülőket továbbra is hatalmas teherszállító repülőgépekkel próbálják meg kimenteni a hadsereg még Afganisztánban maradt katonái, ám ultimátumot kaptak a táliboktól, hogy ha a műveletekkel augusztus 31-ig nem végeznek, válaszcsapásra számíthatnak.