Kiderült, mely városok vannak kitéve a legnagyobb természeti veszélyeknek a világon

Dzsammu, 2020. augusztus 26. Árvíz lerombolta híd az észak-indiai Dzsammu környékén 2020. augusztus 26-án. MTI/EPA/Dzsaipal Szingh
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.16 - 13:03

Egy felmérés szerint az ázsiai városok vannak kitéve messze a legnagyobb természeti kockázatoknak, legyen szó klímaváltozásról, vagy egyéb természeti katasztrófákról.

Az ázsiai városok néznek szembe a legnagyobb természeti kockázatokkal, többek között extrém hőséggel, a klímaváltozással és természeti katasztrófákkal a Verisk Maplecroft elemzése szerint, melyet a CNBC szemlézett. A száz legveszélyeztetettebb városból 99 ázsiai: 37 Kínában, 43 Indiában található.

Az elemzés világszerte 414 egymillió feletti lakosú várost talált, melyeket érzékenyen érinthet a légszennyezés, az ingadozó vízkészletek, az extrém hőség, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás. Összesen 1,4 milliárd ember él ezen városokban.

Indonézia fővárosa, Jakarta lett a legkockázatosabb város a listán a komoly mértékű légszennyezés miatt. Emellett árvizek és földrengések is sújthatják. A tízmilliós lakosságú városban rengeteg autó közlekedik, ráadásul egyike a leggyorsabban süllyedő városoknak a Földön.

India nagyvárosai, például Delhi, Csennai, Dzsaipur, Lakhnau, Bengaluru és Mumbai is a lista első harminc helyén vannak (az első kettő a 2. és a 3. helyen). Az utóbbi években a főváros, Új-Delhi azzal került a szalagcímekbe, hogy levegője annyira szennyezett, a hatóságoknak többször egészségügyi vészhelyzetet kellett hirdetnie és bezáratni az iskolákat.