Természetes atombombákkal lehet tele az univerzum

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.március.8 - 10:48

Kutatók legújabb feltételezései alapján a világűr dúskálhat olyan fehér törpékben, amelyek belsejében a földi atombombákhoz hasonlóan nukleáris hasadási folyamatok játszódnak le.

Az 1a-típusú szupernóva névre keresztelt kozmikus robbanások a tudósok véleménye szerint apró, ám annál erőteljesebb atombomba-explóziókból állhatnak, ami azt jelenti, hogy nukleáris töltetek valójában természetes úton is keletkezhetnek.

A Vice riportjából kiderült, hogy az 1a-típusú szupernóvák főként akkor alakulhatnak ki, amikor a fehér törpék közelében egy tárcsillag is található. Charles Horowitz, az Indianai Egyetem fizikus professzora elmondta, robbanások kizárólag akkor állhatnak fenn, ha a tárcsillag is rendelkezik erre hajlamosító tulajdonságokkal.

Habár az elmélet egészen logikusnak hangzik, csillagászok nem győzik hangsúlyozni, hogy bizonyítékok nélkül pusztán hipotézisről van szó.

Egyelőre még nem találták meg azokat az uránból álló pelyheket, amelyek nukleáris detonációk után jöhetnek létre, ezért most arra összpontosítanak, hogy felleljék ezeket a fontos részleteket.

“Fel fogjuk keresni tudós kollégáinkat, akiket megkérünk arra, hogy algoritmusaikkal szimulálják le, mennyire kell felforrósodniuk ezeknek a pelyheknek ahhoz, hogy beinduljon a fúziós reakció. Bár nem lehetetlen a nukleáris robbanás, még ki kell derítenünk a pontos körülményeit” – magyarázta Matt Caplan, az Illinois-i Állami Egyetem adjunktusa.

Igaz, hogy csupán szimulációról van szó, mégis az 1a-típusú szupernóvák viselkedésének megértésével egy lépéssel közelebb kerülhetnek az asztronómusok ahhoz, hogy fényt derítsenek a csillagok életciklusának meghatározó szakaszaira.