Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Tényleg eljöhet a robotok forradalma az Amazonnál?

TÉMÁK:
#Amazon #Robot
Illusztráció | Twenty20
Technológia

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A vállalatnak egyetlen célja van: minél rövidebb idő alatt előkészíteni az árut és eljuttatni a vásárlóhoz.

Az Amazon robotikai laboratóriumában, Boston külvárosában a vállalat legújabb robotja, a “Sparrow” emberi kézhez hasonló ügyességgel válogatja ki a vásárlóknak szállítandó termékeket. Jelenleg ez a kereskedelmi óriás legfejlettebb robotja.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Bár alapvetően ez a szükséges és elkerülhetetlen fejlődésnek az egyik lépcsőfoka, mégis felerősítette azokat a félelmeket, melyek szerint az Amazon végeláthatatlan raktárait egy napon robotok fognak uralni.

Nyugi, ez még nem a Skynet

Persze csak képletesen, nem kell egyből Terminátort vizionálni – azonban a vállalat több százezer alkalmazottja azért joggal gondolkodhat el azon, mikor jön el az a pillanat, amikor már nem lesz szükség a munkájukra.

Tye Brady, az Amazon robotikai vezetője folyamatosan igyekszik megnyugtatni a szakszervezeteket, melyek szintén aggodalmukat fejezték ki a „robotkollégák” miatt: “Valójában gépek és emberek dolgoznak együtt, hogy közösen végezzék el a munkát” – sugallva ezzel azt, hogy egymás számára nélkülözhetetlen a két fél.

“Tekintettel a raktárainkban található termékek sokféleségére, a Sparrow jelentős előrelépés” – mondja Brady. A kamerákkal felszerelt Sparrow sikeresen felismeri és kiválasztja az egyedi terméket a különböző formájú és méretű termékek milliói közül. A futószalagon érkező tárgyakat finoman felszippantja, és robotkarja segítségével az előtte lévő megfelelő kosárba osztja őket.

Brady szerint az új fejlesztésű robot nem csupán időt spórol meg, de az Amazon ezzel azt is elérte, hogy az alkalmazottak számára sokkal változatosabb és kevésbé monoton feladatokat adjanak munkaidejükben – írja a CNA.