Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Tenyésztett hús táplálhatja az űrhajósokat távol a Földtől

TÉMÁK:
#ESA #NASA
Fotó: SteveAllenPhoto / Twenty20
Világűr

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ESA és NASA közös projekt keretében vizsgálja a technológia lehetőségeit, a cél pedig a jövőbeli holdbázisok önellátóvá tétele lenne.

A „tenyésztett hús” kifejezés mostanra beírta magát a köztudatba, a laboratóriumban előállított hús ugyanis létfontosságú lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelem során, mások pedig a élelmiszer-előállítás környezetkímélő, mégis biztonságos alternatíváját látják benne.

Soron kívül Zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú riasztást, jégeső is lehetséges

Még egy fontos területen válhat azonban kulcsfontosságúvá a műhús, méghozzá a hosszú ideig tartó űrbéli küldetések során, amelyek ideje alatt az asztronauták teljes mértékben növényi fehérjékre vannak utalva.

A közeljövőben az Európai Űrügynökség (ESA) és a NASA azt tervezi, hogy személyzetes küldetéseket hajtanak végre a Holdon, amely során egy holdbázist és más létfontosságú infrastruktúrákat is létrehoznak, ezzel megalapozva az Artemis névre keresztelt tartós holdkutatási programot. Tekintettel a missziók időtartamára és az utánpótláshajók útidejére, a létesítményeknek bizonyos szinten önellátónak kell lenniük, különösen az élelmiszerek tekintetében.

Az ötletet, miszerint a Földtől távol élő űrhajósok táplálkozási igényeit tenyésztett hússal fedezzék, eredetileg Paolo Corradi, az ESA mérnöke javasolta, ezt követően pedig pályázatot írtak ki a koncepció továbbfejlesztésének érdekében.

„A Földtől távoli, hosszú ideig tartó személyzetes felderítő küldetések során nagy mennyiségű, hosszú ideig eltartható élelmiszert kellene szállítanunk. Ez azzal a kockázattal jár, hogy az élelmiszer idővel megromik vagy elveszik, ami jelentősen korlátozza a küldetés önfenntarthatóságának és rugalmasságának mértékét. És természetesen elképzelhetetlen lenne az állati eredetű élelmiszerek, mint a hús előállítása az űrben”

– nyilatkozta Corradi.

Az ESA környezetirányítási és életfenntartó mérnöke, Christel Paille hozzátette, a sikeres küldetések érdekében újra kell gondolni az asztronauták élelmezésének jelenlegi megközelítését, meg kell teremteni az eszközöket fedélzeten történő hatékony élelmiszer-termeléshez, esetleg integrálva ezeket a regeneratív létfenntartó rendszerbe.

Egy brit és egy német csapatot választottak ki, amelyek párhuzamosan dolgoznak a technológia továbbfejlesztésén, akik a munka első lépeseként a tenyésztett hús tápérétékét hasonlítják össze a jelenleg elérhető alternatívákkal. A második lépés során az ESA szakértői meghatározzák a jövőbeli emberi küldetésekre vonatkozó táplálkozási irányelveket, végül a csapatok kidolgoznak egy előzetes űrtervet, amelyeket megvalósíthatóságuk és hatékonyságuk alapján értékelnek.

Az elkészült terveket összevetik az élelmiszer-előállítás más lehetséges módszereivel, valamint a Földről történő élelmiszerszállítás lehetőségével is, továbbá felmérik a koncepciók lehetséges kereskedelmi alkalmazásait is, mind a Földön, mind az űrben.

A Földön a hústermelés a környezetrombolás egyik fő mozgatórúgója; erdőket irtanak ki, hogy helyet adjanak a legelőknek, az iparág világjárványok terjedését segíti elő, a népesség növekedésével pedig egyre kevésbé fenntarthatóvá válik – számolt be a Universe Today.

Környezetvédelmi szempontból a műhús fenntartható alternatívát jelent, de további kutatások szükségesek a megfelelő termelési technológia kifejlesztéséhez. Annak vizsgálata, hogyan lehet tenyésztett húst előállítani az űrben, ahol az erőforrások igen korlátozottak, elősegítheti a földi termesztés hatékonyságának növelését. Nem ez lenne az első eset, amikor az űrbéli akadályok elhárítása a Föld számára is megoldást jelentene.