Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Mióta itt jártál:

Teljesen leállt a londoni metróközlekedés – milliókat érint a munkabeszüntetés

TÉMÁK:
#London #sztrájk
London, 2022. május 24. Alkalmazott megy a peronon, a londoni metróhálózat Elizabeth line elnevezésû vonalának egyik állomásán 2022. május 24-én, amikor a metrószakaszt megnyitották az utasforgalom elõtt. A brit uralkodó nevét viselõ alagút a Londont a környezõ megyékkel összekötõ, 118 kilométer hosszú Crossrail vasútvonal része. MTI/EPA/TOLGA AKMEN
Európa

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A 402 kilométeres hálózat összes vonalán szünetel a metróközlekedés a TfL sztrájkja miatt.

A londoni tömegközlekedési vállalat (Transport for London, TfL) tájékoztatása szerint a metróvezetők gyakorlatilag teljes körű munkabeszüntetése miatt a 402 kilométeres londoni metróhálózat mind a tizenegy fővonalán felfüggesztették a forgalmat, és a 270 állomás mindegyike bezárt.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

A két nagy közlekedési szakszervezet, az RMT és az Aslef a brit kormány által a TfL költségvetésében követelt több százmillió fontos megtakarítás ellen tiltakozik, mivel az érdekképviseletek szerint ez tömeges elbocsátásokhoz vezet és hátrányosan érinti a munkavállalók nyugdíjrendszerét is.

A sztrájk a napi átlagos utasszám alapján több mint négymillió londonit, illetve Londonban dolgozó ingázót érint. Csak a londoni City pénzügyi központjába naponta 350 ezren utaznak tömegközlekedési eszközökkel, óriási többségük metróval.

Sztrájkhullám söpör végig Anglián

Sztrájkoltak szerdán Angliában a tanárok, a közigazgatási tisztviselők és a rezidens orvosok is, inflációkövető béremelést követelve. Nagy-Britannia évtizedek óta példátlan sztrájkhullámot él át ezekben a hetekben, mindenekelőtt a megélhetési költségek negyven éve nem tapasztalt ütemű emelkedése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7, decemberben 10,5 százalékos, januárban 10,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Az elmúlt hetekben is sztrájkoltak a vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök, a buszsofőrök és a határrendészeti dolgozók, és a szakszervezetek további hasonló akciókat hirdettek meg a bérkövetelések teljesítésének elmaradása esetére. Legközelebb, csütörtökön és szombaton ismét a vasutasok tartanak 24 órás munkabeszüntetést.

MTI