„Teljes erővel tért vissza a jemeni háború”

Szanaa, 2021. március 7. A házak fölött gomolygó füstöt nézi egy fiú a jemeni kormányerőket támogató Szaúd-Arábia és szövetségesei által a húszi lázadók uralta fővárosban, Szanaában lévő célpontok ellen végrehajtott légicsapás után, 2021. március 7-én. MTI/EPA/Jajha Arhab
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni mediátora elárulta a Biztonsági Tanács keddi ülése folyamán, hogy a háború teljes erővel tért vissza az országba, és ismét figyelmeztette az országokat, hogy egy nagyon súlyos éhínséggel néz szembe az ország.

Griffiths a tanácsnak úgy fogalmazott, hogy nagyon drámai romlásnak indult a jemeni helyzet azt követően, hogy a huszi lázadók offenzívát indítottak az utolsó kormánykézen lévő északi város, Marib ellen, több millió civil életét veszélybe sodorva ezzel.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A mediátor úgy fogalmazott, hogy Jemenben újabb frontok kezdenek nyílni, többek között Hajjahban, Taizban és Hudaydahban – idézte a Reuters. Griffiths úgy fogalmazott, hogy „a jemeni háború teljes erővel tért vissza”.

Az iráni támogatással rendelkező huszi lázadók még 2015-ben rohanták le az ország fővárosát, Sanaa-t arra hivatkozva, hogy egy korrupt rezsim ellen lázadtak fel. A Szaúd-Arábia vezetésű, amerikai támogatással rendelkező koalíció közbeavatkozott, mely egy közel-keleti viszonyokban is véres polgárháborút indított el.

Joe Biden amerikai elnök hivatalba kerülését követően bejelentette, hogy első számú külpolitikai prioritása a jemeni háborúnak való véget vetés. Tim Lenderking, az USA különleges küldöttje pénteken megerősítette, hogy már megküldtek a husziknak egy tűszüneti megállapodási javaslatot néhány napja.

Az ENSZ szerint Jemen napjainkban a világ legsúlyosabb humanitárius válságával néz szembe, a jemeniek 80 százaléka azonnali humanitárius segélyre szorul. Az ENSZ adatai szerint jelenleg 400 ezer öt éven aluli gyermek tartozik a „súlyosan alultáplált” kategóriába.

Az ország ráadásul az elmúlt évtizedek legnagyobb éhínségével néz szembe, több millió emberre vár az éhhalál sorsa. A szervezet már megpróbálta felhívni a nagyhatalmak figyelmét, hogy körülbelül 4 milliárd dollár azonnali segélyre van szükség, ám ennek csak a fele gyűlt össze a legutóbbi adománygyűjtés során.