Clouds
21 Budapest
Dollár
344,51 Ft
Euró
369,42 Ft
Font
428,87 Ft
Bitcoin
25,816 $

Ideje téli gumira váltani, ám 30-40 százalékkal drágultak az abroncsok

TÉMÁK:
#áremelkedés
MTI Fotó: Sóki Tamás
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Noha Magyarországon nem írja elő a törvény, hogy mikor kell téli gumira cserélni a nyárit, sokan már most megteszik, ám jobb ha felkészülnek, mivel az áremelkedés az abroncsokat is elérte.

Pollák Péter, az Abroncs Kereskedőház (AKH) vezérigazgató-helyettese az Indexnek nyilatkozva beszélt arról, hogy idén egy kicsit csúszik a gumicsereszezon, mivel októberben meglepően jó volt az idő.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

Rámutatott, míg a környező országok többségében törvény írja elő, hogy mikor kell cserélni az abroncsokat, Magyarországon ez nincs így, ám így is érdemes időben gondolkodni. A szakértő tapasztalatai szerint az autósok jó 85 százaléka a tél beköszöntével lecseréli abroncsait, ügyfeleik közel fele pedig már most felkészült a téli útviszonyokra.

30-40 százalékos áremelkedés a téli gumiknál

A korábbiakhoz képest idén jelentősen drágábban juthatnak hozzá az autósok a téli gumikhoz, az előző évhez képest ugyanis mintegy 30-40 százalékkal drágultak az abroncsok.

Kínálatukban a legolcsóbb, 205/55 R16 méretű abroncsszett ára 60 ezer forint körül mozog, míg a prémiumpakk 120 ezer forintos áron kapható. Pollák hangsúlyozta, a márkásabb termékek esetenként akár két-háromszor is drágábbak lehetnek, mint az olcsóbb abroncsok.

A gumik ára jóval, a szerelésé kevésbé emelkedett: a budapesti szervizekben jellemzően 15-20 ezer forintot kérnek a szezonális cseréért, de az AKH ügyfelei kedvezményben részesülnek online vásárlás, vagy előzetes időpontfoglalás esetén. Noha a háború miatt az ellátási láncok megszakadtak, a gyártók erre is gondoltak és átalakították az ellátási láncokat, így nem áll fenn hiány.