Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,428 $

Még sincs összefüggés a mobiltelefon-használat és az agydaganatok kialakulása között

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. április 1. - 21:57

Évtizedek óta tudományos vita folyik a mobilok egészségre mért hatásáról, különösen arról, hogy a fejünkhöz emelt kütyük előidézhetik-e a rosszindulatú tumorok létrejöttét.

A Journal of the National Cancer Institute folyóiratban közzétett tanulmányban az Oxfordi Egyetem kutatói 776 ezer nőt átlagosan mintegy 14 éven keresztül követtek nyomon annak érdekében, hogy megvizsgálják, létezik-e kapcsolat a mobilhasználat és az agydaganatok kialakulása között.

Soron kívül A Szigeten lezuhant artista lábáért küzdenek az orvosok

A követési időszak alatt a tudósok megállapították, a vizsgálatban részt vevő 3 268 nőnél jelentkezett agydaganat, összefüggést viszont nem találtak az említett két tényező viszonylatában, mint ahogyan napi mobiltelefon-használat és a glióma, az akusztikus neurinóma, a meningeóma, az agyalapi mirigy daganatok és a szemdaganatok gyakoribb előfordulása között sem tudtak kimutatni összefüggést.

A kutatók az adatok mélyebb feltárása során arra is rájöttek, hogy a napi mobiltelefon-használók esetében nem volt különbség a fej jobb oldalán, illetve a fej bal oldalán megjelenő daganatok arányában.

Mivel korábbi tanulmányok szerint a telefonozás általában a fej jobb oldalán történik, ez az eredmény megerősíti, nincs bizonyíték arra, hogy az eszközökből érkező sugárzás közvetlenül összefüggésbe hozható lenne az agydaganatokkal.

Az eredményeket azonban óvatossággal kell értékelni, mivel vannak bizonyos korlátai. A kutatásban nem vettek részt például gyermekek és fiatalok, bár korábban más tanulmányok sem találtak kapcsolatot az agydaganatok és a mobiltelefon-használat között a fiatalabb korosztálynál. Ezenfelül a vizsgált nők közül kevesebb mint minden ötödik számolt be arról, hogy hetente több mint 30 percig telefonozott, ami azt jelenti, hogy ezt az aspektust még egyszer át kellene nézni.

Kutatók szerint az elmúlt időszakban nem volt jele annak, hogy az agydaganatok aránya növekedett volna az általános populációban, így az a néhány korábbi tanulmány, amely összefüggéseket mutatott ki, valamilyen alapvető torzítással kellett, hogy rendelkezzen.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja