Kockázatosabbnak tartják a magyarok a téli üdülést a nyárinál

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 29. - 01:44

Nem feltétlenül növelik a biztosítások számát a jeges utak, mivel kevesebben gondolják úgy, hogy télen kellene vakációzni.

A Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője, Lambert Gábor az InfoRádiónak adott nyilatkozatában kiemelte, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) megkötése a gépjármű megvásárlásának a pillanatához kötődik, ebből a szempontból legfeljebb az mondható, hogy a tavaszi időszak némileg élénkebb, miután sokan ebben az időszakban cserélik, vagy szeretnék lecserélni az autójukat.

Más biztosítások kapcsán azonban markánsabb szezonalitás mutatkozik, például a téli síszezonban, amikor erősödés mutatkozik az utasbiztosítások terén.

Lambert hozzátette, a vakációk zömére a nyári hónapokban kerül sor, mégis, mint mondta, a téli utak alkalmával valahogyan jobban benne van az emberek gondolkodásában, hogy bármi megtörténhet, és ezért érdemes magukat bebiztosítani. Szemben a nyaralással, amikor mondhatni talán kicsit felelőtlenebbek vagyunk, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy úgysem történhet semmi baj.

Ugyanakkor a télies útviszonyokkal már nem hozható szoros összefüggésbe a biztosításkötések száma. Vagyis a csúszós, jeges utakhoz köthető törések, balesetek csak a kárbelejelentések számában érződnek. Mint mondta, nem jellemző, hogy több lakásbiztosítást kötének az embereke arra gondolva, hogy valaki esetleg majd megcsúszhat a járdán, amiért aztán nekik kell vállalniuk a felelősséget.

A szakember úgy gondolja, az emberekben a lakásbiztosítás gondolata leginkább egy-egy nagyobb vihart követően merül fel igazán. Amikor szembesülnek, akár személyesen, akár a televízió képernyőjén keresztül, hogy milyen károkat képes okozni a természet, aminek a következményeit végül majd a tulajdonosnak kell viselnie, ha nem volt biztosítása. Tehát a viharosabb időszakok után jellemzően meg is szokott ugrani a lakásbiztosítás-kötések száma.