Clouds
21 Budapest
Dollár
367,26 Ft
Euró
394,50 Ft
Font
442,64 Ft
Bitcoin
22,917 $

Beköszöntött a tél, 6 millió ukrán maradt áram nélkül

Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ukrán elnök legfrissebb beszámolója szerint közel 6 millió ukrán lakos maradt áram nélkül Ukrajnában, miután a tél hivatalosan is megérkezett az országba.

Mint ismert, Oroszország október óta célzottan támadja az ukrán energetikai infrastruktúrát, melynek következtében egyszer 10 millió embert vágtak el az áramellátástól, továbbá egész régiók nem jutottak hozzá az ivóvízhez.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Az áramellátás biztosítása és a rendszer helyreállítása érdekében már hónapok óta tervezett és előre bejelentett áramszünetek vannak az országban, ám a szűnni nem akaró orosz csapások továbbra is igen masszívan akadályozzák a helyreállítási munkálatokat.

Bizonyos ukrán régiókban, köztük Herszonban emiatt a helyi hatóságok fűtés- és áramszolgáltató központokat hoztak létre, ahol az emberek feltölthetik elektronikai eszközeiket és melegedhetnek a mostoha időjárás közepette.

Mivel rengeteg helyen még mindig nincs fűtés, az ukránok elkeseredetten próbálnak alternatívát találni: sokan tüzet gyújtanak otthonaikban, hogy ily módon fűtsenek, ám a lakónegyedekben több alkalommal is történt katasztrófa a gyakorlat miatt, s legkevesebb kilenc ember életét vesztette.

A Sky News jelentése szerint az elmúlt 24 órában összesen 131 tűzesetet észleltek: az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint csak az elmúlt 24 órában 131 tűzesetet jelentettek, melyből 106 a lakossági szektorban történt. Megerősítették továbbá, hogy a tűzesetek következtében 9 ember életét vesztette, 8 pedig megsérült.