Csúnyán köhögött a TBC-s férfi, azt hitték, hogy koronás – egy év börtönt kapott “betegség elleni küzdelem meghiúsítása” miatt

Fotó: Unsplash/Tim Hüfner
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 1. - 03:12

Egészen megdöbbentő hír látott napvilágot Romániában, ahol egy 37 éves TBC-s férfi megszökött egy kórházból, miután azt hitték, hogy koronás.

A 37 éves férfi megszökött a Buzău megyei kórház udvarán felállított izoláló konténerből, mindezt még azelőtt, hogy kiderült volna, milyen eredményt produkált a koronavírus-teszten.

Mint később kiderült, a férfi koronavírus-tesztje negatív lett, köhögése pedig a tuberkulózisnak tudható be, azonban ez sem győzte meg a hatóságokat a férfi ártatlanságával kapcsolatban, aki egyébként egy fogyatékkal élőket foglalkoztató központban élt.

A férfit egy év börtönbüntetésre, továbbá két év közügyektől való eltiltásra ítélték, ezen felül pedig még bírságot is kell fizetnie: 550 lejes (40 ezer forint) perköltség megfizetésére kötelezték az ügyben írja az Azonnali a Transindex nyomán.

Romániában a “betegség elleni küzdelem meghiúsítása” egy, a BTK-ban is szereplő bűncselekménynek minősül, mely alapvetően régóta szerepel a román jogban, tavasszal azonban tovább szigorítottak rajta, amiért a lakosság többnyire figyelmen kívül hagyta a járványügyi korlátozásokat.