Tarifaemelésre készülnek a hazai taxitársaságok

MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kulcsár Péter

2021. november 8. - 14:36

Jelentős drágulást lengettek be a pécsi és a debreceni taxisok a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt, továbbá azért, mert nem bírják tartani a hatóságilag megszabott tarifákat.

Az ATV Híradónak nyilatkozó pécsi taxisofőr elmondta, nem csupán a benzin vagy a gázolaj drágulása áll annak hátterében, hogy emelni szeretnék a viteldíjakat, a kötelező biztosítás, az autóalkatrészek, szervizek mind felemelkedtek 20-30 százalékkal.

A jelenlegi helyzetet Debrecenben is nehéz fenntartani, 1-2-3 héten belül tarifaemelésre lesz szükség. Nemcsak vidéken, hanem Budapesten is nehéz helyzetben vannak a taxisok – az utóbbi napokban további áremelkedés történt.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke közölte, azért nehéz a költségeken faragni, mert az új járművek vagy az alkatrészek beszerzése nem a Fővárosi Önkormányzat kompetenciája, a hatóságilag rögzített árképzés azonban igen. Ebben a héten egyeztettek a felek.

A város azt kérte tőlünk, hogy egy szakmai bizottságot hozzunk létre, hogy előkészítsék ezeket a javaslatokat, és utána pedig valamilyen módon a következő hetekben valamilyen megoldást találjunk arra a problémára, hogy a költségeinkkel párhuzamosan valamilyen szinten a bevételeink is növekedjenek” – közölte Metál Zoltán elnök.

Metál hozzátette, előbb öt éve, utoljára pedig 2018-ban volt áremelkedés, akkor 12 százalékkal nőtt a tarifa. Akkor Tarlós István főpolgármester azt mondta: az emelés öt év után nem volt túlzó, és a díjemelés nem a főváros érdeke volt.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke kiemelte, a legutóbbi emelés óta annyira megváltoztak a költségek, hogy haladéktalanul kompenzációra van szükség.