Távirányítású autókkal oldaná meg egy startup a parkolás problematikáját

Halo
not image

Kulcsár Péter

2021. július 10. - 20:36

Sokunk számára okozhat fejtörést a nagyvárosokban való közlekedés során a megfelelő parkolóhelyek felkeresése, egy új módszernek köszönhetően azonban sokkal könnyebb lehet a dolgunk.

Bármelyik autót önvezetővé kíván varázsolni parkolás erejéig egy vállalkozás, azt ígérik ugyanis, hogy a technológiával kiküszöbölhetőek a sokszor hosszú percekig tartó parkolóhely-keresések – adta hírül a Mashable magazin.

A Halo nevű startup legfőbb tervei között szerepel, hogy az ügyfeleik rendelhessenek gépkocsijuk elé egy másik járművet, ami önvezető taxiként elkíséri őket olyan pontokra, ahol még van szabad parkoló, illetve ha probléma adódna, akkor kisegítik a sofőröket, így nem kell tartani attól, hogy bajba kerülnek.

A vezető nélküli taxi révén tehát lényegében önjáró gépkocsivá változhat bármelyik autó, az asszisztensnek hála soha többé nem kell aggódni a parkolás miatt – mondta a startup vezérigazgatója, Anand Nandakumar.

Nandakumar hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy az autonóm módon működő szerkezetek kapcsán rengeteg emberben kétségek merülnek fel a biztonságosságról, ezért elhatározták, hogy orvosolni fogják ezeket az aggályokat.

Maga Elon Musk is beismerte korábban, hogy a 100 százalékban önvezető járművek kifejlesztése rendkívül nehéz feladat, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a sofőrök sem mindig bíznak abban, hogy a mesterséges intelligencia helyettük elvégzi a manővereket, bár láthattunk már példát arra is, hogy valaki Autopilot üzemmód bekapcsolása mellett kiszállt a volán mögül, és inkább a hátsó ülésen aludt.

Igaz, hogy jó ötletnek tűnik a Halo eljárása, a való életben való implementálása azonban korántsem lesz egyszerű, főleg úgy, hogy első körben a leendő klienseket kell majd meggyőzni arról, hogy nem eshet bántódásuk a technológia igénybe vétele során.