Hatalmába kerített a tavaszi fáradtság? Mutatjuk a megoldást

Fotó: Twenty20

Szabó Kata

2022. május 2. - 03:48

A D-vitamin hiánya, a kevés alvás és a stressz is felelős lehet azért, hogy tavasszal jóval fáradtabbnak érezzük magunkat a szokásosnál.

A tavaszi fáradtság jelei közé tartozik, hogy nehezebben kelünk fel reggel, könnyebben elfáradunk, a koncentrálás is gondot okoz, valamint álmosság, bágyadtság lesz úrrá rajtunk, azonban a szakértők szerint súlyos vitaminhiány és tartós stressz is állhat a háttérben.

2006-ban állapították meg a tudósok, hogy az influenza és más légúti vírusfertőzések gyakoriságának megugrása összefügghet azzal, hogy a téli, kora tavaszi hónapokban jóval kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezet a napfény hiánya miatt.

Emellett kiderült az is, hogy a magyar lakosság 95 százaléka a tavaszi hónapokra D-vitamin hiányos állapotba kerül, amely egyenes utat jelenthet a légúti fertőzések számának megugrásához – írta az EgészségKalauz.

Császi András természetgyógyász szerint még egy egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással is csak a D-vitamin szükséglet töredékét tudjuk bevinni a szervezetünkbe, így nagyon fontos, hogy gondoskodjunk annak pótlásáról, amely a civilizációs betegségek megelőzése szempontjából is nélkülözhetetlen.

Hozzátette, hogy az ajánlások szerint a felnőttek napi D3-vitamin szükséglete 1500-2000 NE, ám túlsúlyosak esetében az említett mennyiség duplája javasolt, kiemelve, hogy a magyarok eleve túl kevés D-vitamint szednek, amely a tél végére gyakorlatilag teljesen megcsappan.

Dr. József Erika háziorvos felhívta a figyelmet, hogy a D-vitamin mellett ugyanilyen lényeges az elegendő, minőségi alvásidő is, amely egyrészt azért fontos, hogy jól induljon a nap, másrészt amiatt, mert kihatással van az immunrendszerre, a vérnyomásra és a vércukorszintre is.

Megemlítette azt is, miszerint bizonyos gyógyszerek, a dohányzás és az alkoholfogyasztás megnöveli a D3-vitamin szükségletet, amelyet célszerű elsősorban étkezéssel bevinni, majd étrendkiegészítők és vitaminok szedésével kiegészíteni, ezt pedig egész évben érdemes betartani, mivel nem tartózkodunk már annyit a napon, mint régen jellemzőbb volt, erről pedig a Vitalitasbolt.hu is beszámolt.

Étrendkiegészítők kapcsán olyan típust javasolt, amelyben a K2 és a D3 vitamin egyaránt megtalálható, hangsúlyozva, hogy a fáradtság ellen más vitaminok is sokat segíthetnek, mint amilyenek a C- és B-vitaminok, illetve a cink, a vas és a magnézium, amelyek nélkül a D-vitamin nem tud aktív lenni.

Dr. József Erika a stressz negatív szerepéről is szót ejtett, miszerint annak túlzott jelenléte nagyban hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez, így könnyebben tudunk megfázni, lebetegedni, valamint azok esetében, akiket nagyobb csapások, tragédiák érnek, sokkal nagyobb a kockázat, hogy daganatos megbetegedés alakul ki. Tehát a teljesebb, egészségesebb élethez egyaránt fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő testmozgás és a megfelelő stresszkezelés is.