Clouds
21 Budapest
Dollár
354,12 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
435,68 Ft
Bitcoin
28,103 $

A tavalyihoz hasonló volt az idei februári változékony időjárás

Fotó: Unsplash/Rodion Kutsaiev
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzése szerint idén a természet nem jár olyan sokkal előrébb az ilyenkor szokásosnál, mint a tavalyi évben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzése szerint a február végére jellemző változékony idő folytatódott az elmúlt egy hétben is. A hőmérséklet északkeleten a szokásos értékek körül alakult, az ország többi részén 1-2 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Az elemzés szerint a csapadék kevesebb volt a szokásosnál, a déli tájakon a kisebb a hiány. A talaj felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán sokfelé száraz. A középső és mélyebb rétegek északon is jó vízellátottságúak, míg délen a felső 1 méteres talajréteg szinte telített és többfelé áll a víz a szántóföldeken.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotúak, ám az ország déli, délnyugati területeinek kivételével egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt. Megjegyezték, február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek és a fagy visszafogta a növények túl korai fejlődését.

A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció, már az északkeleti országrészben is virágzik a som, a kajszi, az őszibarack és a körte. Délen, délnyugaton a folyamat még előrébb jár, a mandula virágzása is elkezdődött. Továbbra is kora tavaszi idő várható, időjárási frontok sorozata érkezik, és a következő egy hétben 2-15 milliméternyi csapadék valószínű.

A hőmérséklet pénteken még 15 és 20 fok körül alakul, majd szombaton egy hidegfront hatására több fokkal visszaesik, és a hétvégén 10 fok alatti maximumok lesznek jellemzőek. A fagypont alatti hajnalok vasárnap és hétfőn térnek vissza, majd hétfőn ismét melegedés kezdődik. A szél szombaton nagy területen viharossá fokozódik, és a vasárnapi átmeneti mérséklődés után hétfőn is sokfelé lesz erős.