A Tata Group 1,6 milliárd dolláros megállapodást írt alá egy EV-akkumulátorgyárról

Fotó: Wikimedia Commons/Ank Kumar
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az indiai vállalat egy gigantikus beruházásról jelentett.

A CNA jelentése szerint az indiai Tata Group pénteken jelentette be, hogy egy 1,58 milliárd dolláros beruházás keretében lítium-ionos akkumulátorgyár építéséről szóló előzetes megállapodást írt alá.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Közlésük szerint e gigantikus beruházás is része azon törekvéseiknek, hogy egy saját elektromosjármű-ellátási láncot hozzanak létre. Ezen célkitűzések pedig kifejezetten meglepőek, hiszen a lakosság méretéhez képest India autópiaca nem túl nagy.

Jelenleg a Tata Motors uralja az elektromos járművek eladásait, melyek a tavalyi évben az indiai teljes, mintegy 3,8 millió darabos autóeladás mindössze 1 százalékát tették ki.

A Tata Agratas Energy Storage Solutions nevű egysége és a nyugati Gudzsarát állam kormánya között létrejött egyetértési megállapodásról szóló közös nyilatkozat alapján az észak-gudzsaráti Sanandban létesítendő üzem munkálatai várhatóan három éven belül megkezdődnek.

A közleményben megjegyezték, az üzem kezdeti gyártási kapacitása 20 gigawattóra lesz, ám közlésük szerint ez a bővítés második szakaszában akár meg is duplázódhat majd. Vijay Nehra, Gudzsarát állam kormányának egyik tisztviselője üdvözölte a megállapodást, s kijelentette, az ütem létesítése nagyban hozzájárul majd az EV ökoszisztéma fejlődéséhez Gudzsarátban és Indiában.