A TASZ rámutatott, jogellenes, ha nem szaktanár tart tanórát az iskolában

Fotó: Unsplash/ThisisEngineering RAEng
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez pedig egyre nagyobb problémát jelent, hiszen növekvő a tendencia.

Az Eduline.hu jelentése szerint a Pedagógusok Szakszervetének (PSZ) adataiból derült ki, hogy jelenleg minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus tanít, míg minden harmadik általános iskolában nem a szakjának megfelelő tantárgyat tanító pedagógus tartja az órát.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

Sőt, az adatok alapján van olyan intézmény is, ahol nincs magyar tanár a felső tagozatban, így az alsós pedagógusok tanítanak a felsős osztályokban is. Ha ez nem lenne elég, arra is van példa, hogy nem is tanító, hanem pedagógiai asszisztens tanít az alsó tagozatos osztályokban.

Zeller Judit a TASZ jogi szakértője a megdöbbentő adatok kapcsán rámutatott, amennyiben szakóraként tartanak nyilván egy órát, amit egy nem szakos tanár vagy egy képesítés nélküli oktató tart, az jogellenesnek minősül, hiszen kizárólag azok tarthatnak szakos órákat, akik rendelkeznek az ehhez szükséges végzettséggel.

A jogi szakértő hangsúlyozta:

„Jogszerűtlen, ha a gyerek nem kapja meg a megfelelő oktatást. De sajnos ez az egyik olyan terület, ahol nagyon nehéz bármit is számonkérni az államon. Ez azért is abszurd, mert az oktatásban való részvétel egy bizonyos életkorig kötelező. Magyarán szólva az állam kötelezi a szülőt, hogy iskolába járjon a gyerek, de nem biztosítja hozzá a megfelelő feltételeket.”

Zeller azt is kiemelte, hogy amennyiben nem szaktanár tanítja a tárgyat, úgy a szülők és a diákok panaszt küldhetnek be a fenntartó, vagyis a tankerület felé, de vannak más utak is, így például az oktatási rendszerek kívüli megoldáshoz folyamodva az ombudsmanhoz is fordulhatnak panaszukkal.