Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Tartósan 400 forint fölött ragadhat az euró, az előrejelzések sem biztatóak

Twenty20

Bense Róbert

2022. június 13. - 23:37

Zuhanórepülésben a magyar fizetőeszköz, további gyengülésre számítanak.

Március óta a leggyengébb időszakát éli a forint, hétfőn délután egy euróért közel 403 forintot kellett volna fizetni, az újabb történelmi mélypont 402,93 forint volt, és az esti órára sem sokat javult a helyzet, továbbra is 400 fölött maradt az árfolyam.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Az elemzők szerint kezdhetünk hozzászokni, hogy négyessel kezdődik a váltószám, és habár most a romló nemzetközi hangulattal magyarázzák a nemzeti fizetőeszközünk romlását, az elmúlt hetek történései alapból is gyengébb periódusában találták meg a forintot.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője a Portfoliónak számolt be a várható problémákról: „sajnos a rövid távú kilátások nem túl pozitívak. Ráadásul a forintárfolyam zuhanása távol tarthatja a befektetőket a hazai kötvény és részvénypiactól is.

„Azonnali nagyobb mértékű kamatemelés a két kamatláb egy szintre hozásával, az EU-val való megegyezés bejelentése fordíthatná meg a forint gyengülő tendenciáját” – tette hozzá.

A Portfolio szerint a Reuters hétfő délutáni technikai elemzése sem ígér túl sok jót, a forint ugyanis nem képes reagálni az MNB árfolyamstabilizáló lépéseire, és az elmúlt hónapok monetáris szigorítása sem tud gátat szabni a megugró inflációnak. Az elemzésben kiemelték, hogy akár a 443 forintos euróárfolyam sem kizárható.