Tartalommoderátorok perlik a Facebook anyavállalatát

Fotó: Unsplash/Dima Solomin
Smart
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Facebook kenyai tartalommoderátorai törvénytelen elbocsátás miatt perlik az anyavállalatot, a Metát, és további két kiszervező céget.

A CNA jelentése szerint egy jogvédő csoport jelentette be hétfőn, hogy a Facebook kenyai tartalommoderátorai törvénytelen elbocsátás miatt beperelik a közösségi oldal anyavállalatát, a Metát és két kiszervező céget.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A 43 felperes szerint azért veszítették el állásukat a kenyai székhelyű Samánál – mely leszerződött a Facebookkal a tartalmak moderálására –, mert szakszervezetet alapítottak.

Állítják továbbá, hogy az elbocsátással egy időben „feketelistára is kerültek”, amit azzal bizonyítanak, hogy amikor ugyanezekre a pozíciókra jelentkeztek a másik kiszervező cégnél, a Majorelnél, egyiküket sem vették fel. A Meta azonban már nem először keveredik jogi csatározásba a kenyaiakkal.

A múlt hónapban ugyanis a Meta fellebbezést nyújtott be Kenyában egy olyan bírósági ítélet ellen, mely kimondta, hogy a rossz munkakörülmények miatt indított per a felperes részéről jogos, annak ellenére is, hogy a cég hivatalosan nincs jelen a kelet-afrikai országban.

Noha egyelőre nem tudni semmi konkrétumot az új per kapcsán, annyi biztos, hogy ezek a bírósági ügyek komoly hatással lehetnek arra, hogy a Meta hogyan foglalkoztatja tartalommoderátorait világszerte. A CNA megkereste az ügyben a Metát, a Majorelt és a Samát is, ám egyik sem kívánt reagálni a megkeresésre.