Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Tarlós István odaszúrt Karácsonynak: Hol van ma Budapest attól…? 

Fotó: Karácsony Gergely megválasztott (j) és Tarlós István leköszönõ fõpolgármester a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás
Belpolitika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Tarlós István szerint igazságtalan az, hogy Karácsony Gergely azt mondja, a korábbi főpolgármester csak ígérgette a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítását. 

Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés nagy hírverést csinált a Blaha Lujza térnek és a Lánchídnak, még úgy is, hogy utóbbival sokan nincsenek megelégedve, hiszen az autósok nem használhatják. Ahogy a miniszterelnök mondta: legalább a halak szabadon közlekedhetnek. 

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Az ügy kapcsán a Metropol megkérdezte Tarlós István véleményét, miután Karácsony rendre azt hangoztatta, hogy Budapest korábbi vezetése csak ígérgetett ezekben az ügyekben. Tarlós szerint ők tökéletesen előkészítették a felújításokat, és szerinte „igazságtalan az, hogy a főpolgármester azt mondja, én ezt a két projektet csak ígérgettem”. 

Karácsonyék 200 milliárd költségvetési többlettel vették át Budapestet 

„Mi horribilis adóssággal vettük át Demszky Gáboréktól Budapestet. Be kellett fejeznünk a jó esetben is csak félkész négyes metrót, korrigálnunk a kedvezőtlen szerződéseiket, neki kellett állni a hármas metrónak, a kettes metró új szerelvényeit is nekünk kellett végül beszerezni, visszavásároltuk a Demszkyék által előnytelenül eladott vízműveket francia tulajdonból. Például több mint 400 kilométer gerinccsatornát is építettünk (2002–2010 között nem épült), vagy ott van a Budai Fonódó fejlesztés is. Csináltunk ezekről egy leltárt, hosszú lett…” – sorolta.  

Hozzátette, hogy emellett a „ megörökölt horror BKV-adósságot” is cipelték, de tőlük már 200 milliárd plusszal vették át Karácsonyék a vezetést. 

„Hol van ma Budapest attól, amikor a mi időnkben Közép-Kelet-Európa legélhetőbb városának minősítették nyugatról?”

– tette fel a jogos kérdést. 

Lesz időszak Karácsony Gergely után is 

Elmondta viszont, hogy nem szeretne részletekbe bocsátkozni arról, hogy mit érez pontosan Budapest jelenlegi állapotával kapcsolatban, de nem gondolja azért, hogy a főpolgármester nagyon könnyű helyzetben van. 

„Ő is úgy teszi a dolgát, ahogy jónak látja. Csak azt tudom mondani, hogy egyszer lesz Karácsony Gergely utáni időszak”

– tette hozzá.

„Én mindig gondoltam arra, hogy utánam is lesznek idők, de most mintha a jelenlegi városvezetés nem gondolna erre. Okkal, ok nélkül egyre csak mutogatnak a kormányra és védekeznek ezzel, de egy választott főpolgármester soha nem lesz olyan helyzetben, hogy azt tudja mondani, az ő idejében történtekhez neki semmi köze nincs, és még politikai felelőssége sem merülhet fel. Olyan egyszerűen nincs, hogy mindenki hibás, csak az első ember nem, ő egy nettó áldozat. A »nekem csak a glória hiányzik a fejem fölül« típusú mosoly, vagy az eufemisztikus Facebook-hadjárat nem mentesít a politikai felelősség alól egy polgármestert sem” – fűzte hozzá. 

Azonban sejti ő is, hogy mindez miért történik: 

„Közeledik a 2024. tavaszi önkormányzati választás. Az, hogy egy politikus építgeti magát, érthető. Az, hogy ehhez milyen módszereket alkalmaz, ízlésbeli kérdés. Nem vagyunk egyformák.”