Clouds
21 Budapest
Dollár
357,77 Ft
Euró
384,96 Ft
Font
437,44 Ft
Bitcoin
27,855 $

Mióta itt jártál:

Tanulmány: okkal nehéz legyőzni a lustaságot, hiszen a génjeinkbe van kódolva

TÉMÁK:
#Tanulmány
Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az evolúció során, amikor az élelemhez való hozzáférés nehézségekbe ütközött, az ülés energiát spórolt, ami a túlélést segítette.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente 3,2 millió haláleset történik a fizikai aktivitás hiánya miatt, ám még ennek tudatában sem mindig egyszerű rávenni magunkat, hogy felálljunk a fotelból, s ennek több oka is van.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

Az evolúció során, amikor az élelemhez való hozzáférés nehézségekbe ütközött, az ülés energiát spórolt, ami a túlélést segítette, tehát a szükségtelen erőfeszítések minimalizálása a génjeinkbe van kódolva – írta az Index.

A Psychology Today és a The Conversation is beszámolt arról a közelmúltbeli tanulmányról, amelyben azt próbálták az agyra kötött elektródákkal mérni, hogy az ülő viselkedéshez való automatikus vonzódásunk kapcsolódik-e agytevékenységünkhöz.

A kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az agyunktól nagyobb erőfeszítést igényel a passzivitás képeitől való eltávolodás, mint a fizikai aktivitás képeitől való távolságtartás. Igazából ez logikus, hiszen környezetünk is a minél nagyobb kényelemre sarkall a liftekkel, autókkal, mozgólépcsőkkel.

A Hindustan Times szerint Dr. Chandni Tugnait pszichoterapeuta ennek kapcsán arról nyilatkozott, miszerint a depresszió és a szorongás letargiához és apátiához vezethet, de az önbizalomhiány, a mókuskerék, a túlterheltség és a kialvatlanság miatt is lustának érezhetjük magunkat.