Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Egy friss tanulmány szerint a koronavírus néhány éven belül gyermekbetegséggé válhat

Fotó: Unsplash/Mladen Borisov
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 12. - 23:17

A Science Advances című folyóiratban közzétett kutatás megjegyezte, hogy más koronavírusoknál és influenzavírusoknál is megfigyeltek már ilyen eltolódásokat, ahogyan azok megjelentek, majd endémiássá váltak.

A koronavírus a következő néhány évben úgy viselkedhet, mint más közönséges megfázásos vírusok, és főként olyan kisgyermekeket érinthet, akiket még nem oltottak be, és akik még nem voltak kitéve a vírusnak – derül ki egy csütörtökön közzétett tanulmányból.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Az amerikai-norvég munkacsoport megjegyezte, hogy mivel a koronavírus tüneteinek súlyossága általában alacsonyabb a gyermekek körében, a betegségből eredő általános teher várhatóan csökkenni fog, ahogy a SARS-CoV-2 vírus endémiássá válik a globális népességben.

“A SARS-CoV-2 fertőzést követően egyértelműen megfigyelhető a súlyosabb és halálos kimenetelű megbetegedés és az életkor előrehaladtával növekvő halálozás. A modellezési eredményeink mégis azt sugallják, hogy a fertőzés kockázata valószínűleg a fiatalabb gyermekek felé fog eltolódni, ahogy a felnőtt közösség immunissá válik akár a védőoltás, akár a vírusnak való kitettség révén”

– mondta Ottar Bjornstad, a norvégiai Oslói Egyetem munkatársa.

A Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány megjegyezte, hogy ilyen eltolódásokat már más koronavírusok és influenzavírusok esetében is megfigyeltek, amint azok megjelentek, majd endémiássá váltak.

“A légzőszervi megbetegedések kórtörténeti feljegyzései azt mutatják, hogy a vírusjárványok idején a kor szerinti előfordulási mintázatok nagyon eltérőek lehetnek az endémiás keringéstől. Például a folyamatban lévő genomikai munka arra utal, hogy az 1889-1890-es, ázsiai vagy orosz influenza néven ismert világjárványt – amely egymillió embert ölt meg, elsősorban 70 év feletti felnőtteket – a HCoV-OC43 vírus megjelenése okozhatta, amely ma már endémiás, enyhe, ismétlődő fertőzésű megfázásos vírus, amely főként 7-12 hónapos gyermekeket érint”

– fejtette ki Bjornstad.

Bjornstad azonban figyelmeztetett, hogy ha a SARS-CoV-2 újrafertőződéssel szembeni immunitás csökken a felnőttek körében, a betegségteher magas maradhat ebben a csoportban, bár a vírusnak való korábbi kitettség enyhíti a betegség lefolyásának súlyosságát.

“A szezonális koronavírusokkal kapcsolatos bizonyítékok azt mutatják, hogy a korábbi megoldás csak rövid távú immunitást biztosíthat az újrafertőződéssel szemben, lehetővé téve az ismétlődő járványokat; ez a korábbi expozíció felkészítheti az immunrendszert arra, hogy némi védelmet nyújtson a súlyos betegséggel szemben. A kutatás azonban azt mutatja, hogy a védőoltás erősebb védelmet nyújt, mint a SARS-CoV-2 vírusnak való kitettség, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy a lehető leghamarabb oltassa be magát”

– tette hozzá Bjornstad.

A kutatócsoport egy “reális életkori struktúrájú matematikai modellt” dolgozott ki, amely integrálja a demográfiát, a társadalmi keveredés mértékét, valamint a fertőzést blokkoló és a betegséget csökkentő immunitás időtartamát, hogy megvizsgálja a koronavírus életkori előfordulásának és halálozási esélyeinek lehetséges jövőbeli forgatókönyveit.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.