Egy tanulmány szerint az elvált férfiaknál fennáll a korai halálozás veszélye

Fotó: Unsplash/Omid Armin
Egészség/Életmód

Takács Petra

Szerkesztő

A legújabb kutatás szerint a több mint hét éve egyedül élő férfiaknál jóval nagyobb a kockázat a súlyos betegségekre és a korai halálozásra vonatkozóan.

A Koppenhágai Egyetem tanulmánya szerint a több mint hét éve egyedül élő férfiaknál lényegesen magasabb a gyulladáshoz köthető vérben lévő vegyi anyagok szintje, összevetve a párkapcsolatban élő férfiakkal vagy nőkkel, utóbbi éljen akár kapcsolatban vagy egyedülállóként.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A 4800, 48 és 62 év közötti ember részvételével folytatott megfigyelés során az elváltak mellett 83 özvegyet is bevontak, majd minden résztvevő beszámolt arról, hogy 1986 és 2011 között hány évet élt egyedül. Így sikerült megállapítani, hogy azoknak a férfiaknak a vérében, akiknek vizsgált időszak alatt kettő vagy több szakítása volt, 17%-kal magasabb volt az interleukin 6 (IL-6) és C-reaktív fehérje (CRP) szintje, mint azon férfiaké, akik házasok maradtak vagy csak egy kapcsolatuk volt a 26 éves időszak alatt – írta az Israel National News.

Az említett vegyi anyagok gyulladást jeleznek a szervezetben, s bár a gyulladást alacsony fokúnak minősítették, az tartós volt, és valószínűleg az időskori megbetegedések és a halálozás fokozott kockázatát jelzik.

Az AstraZeneca emlékeztető oltása több antitestet generál az omikron ellen

Ebből derült ki, hogy azoknak a férfiaknak a vérében volt a legmagasabb a két gyulladásos vegyi anyag szintje, akik hét évnél tovább egyedül éltek, míg a vizsgálatban részt vevő nők körében nem találtak ilyen összefüggéseket.

A tanulmány szerzői szerint „a férfiak nagyobb valószínűséggel kapták el ezeket a betegségeket, mint a nők, nagyrészt a nők baráti kapcsolatainak köszönhetően, amik támogatóbbak a szakítás feldolgozására vonatkozóan, illetve a férfiak hajlamosabbak ivással feldolgozni a stresszt, míg a nők fájdalma inkább depressziós tünetekben nyilvánul meg, ez pedig másképp befolyásolja a gyulladásos szinteket.” – jegyezték meg a vizsgálatban résztvevő kutatók.