Clouds
21 Budapest
Dollár
353,08 Ft
Euró
387,73 Ft
Font
434,73 Ft
Bitcoin
23,748 $

Tanulmány: az egész emberi testben szétterjedhet a koronavírus

TÉMÁK:
#Covid #Tanulmány
Fotó: Unsplash
Orvostudomány
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egyelőre nem sikerült kideríteni, a covid miként terjed a szervezeten belül, de a kutatók bíznak benne, hogy a friss eredményeik hozzájárulhatnak a hatékonyabb kezelési módok kidolgozásához.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a szakértők arra a megállapításra jutottak, bár a betegség felsőlégúti fertőzésként ismert, s a légzőszerveket terheli meg leginkább, ám az adatok szerint a covid az egész testben képes elterjedni.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Elmondásuk szerint a közelmúltban végzett több tucat boncolás alapján a koronavírus akár a tüdőt, a szívet, a lépet, a veséket, a májat, a vastagbelet, a mellkast, az izmokat, az idegeket, a nemi szerveket, a szemet és az agyat is érintheti.

Itt kiemelték, hogy az egyik alany agyában még 230 nappal az első tünetek jelentkezése után is tudták detektálni a koronavírust, s az adatok azt mutatják, hogy egyes betegeknél a SARS-CoV-2 az egész szervezetet érintő fertőzést okozhat, illetve hónapokig fennmarad a testben.

Majd a tanulmány szerzői arra emlékeztettek, miszerint egyes korábbi elemzések már feltárták, hogy a vírus több szervre kiterjedő betegséget idézhet elő, ám a friss publikáció immár megerősíti ezeket a megállapításokat – írta a 24.hu.

További meglepő eredmények

A Science Alert szerint a tanulmányt végző csapat 44 személy boncolási eredményeit vizsgálta, emellett Sydney R. Stein, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa és kollégái a SARS-CoV-2 hírvivő RNS-ének szintjét mérték fel a test 85 helyén és folyadékában.

A 2020 áprilisa és 2021 márciusa között elvégzett boncolások alapján arra jöttek rá, hogy a koronavírus következtében elhunyt, felnőtt oltatlanoknál 79 hely és testfolyadék esetében észleltek magas vírusszintet.

Érdekes módon a tüdő gyakran gyulladt és sérült volt, az agy és más szervek viszont a kórokozók sokasága ellenére kevésbé mutattak szöveti elváltozásokat, ám ennek okát még nem sikerült megállapítani. További érdekesség, hogy a gyógyulás későbbi szakaszában a tüdő gyulladása csökkent, a többi szervnél viszont nem volt kiugró a javulás.