Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Kína: az amerikai-tajvani „összejátszás” katasztrófába fogja sodorni a szigetet

Fotó: A tajvani hadsereg tüzérei M109-es önjáró tarackokkal tüzelnek a 36. alkalommal tartott évenkénti Kínai Dicsőség (Han Kuang) fedőnevű tajvani hadgyakorlaton Taicsung városnál 2020. július 16-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 5. - 22:51

A tisztviselő úgy véli, országának „Tajvanon keresztül tervezett megfékezése” hiábavaló erőfeszítés, emellett a külföldi támogatásra való támaszkodás is csak egy „zsákutca”.

Tan Kefei, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője közölte, az amerikai-tajvani „összejátszás” és provokációk katasztrófába fogják sodorni a szigetet, Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása pedig még tovább fokozta a fennálló feszültségeket.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

„Mindez súlyos károkat okoz majd a tajvani lakossága számára. Emellett nyíltan kijelentjük, hogy Kína Tajvanon keresztül tervezett megfékezése hiábavaló erőfeszítés, a külföldi támogatásra való támaszkodás pedig zsákutcába vezet” – mondta.

Nancy Pelosi érkezése előtt Kína többször is arra figyelmeztetett, hogy ha valóban sor kerül az amerikai tisztviselő tajvani látogatására, annak súlyos következményei lesznek – derül ki a TASS beszámolójából.

A házelnök végül kedd este érkezett meg a szigetországba, nem sokkal később pedig Peking bejelentette, hogy hat Tajvan környéki hadgyakorlatot fog tartani, amelyek során nagy hatótávolságú, éles lövedékeket is tesztelnek.