Clouds
21 Budapest
Dollár
356,84 Ft
Euró
387,40 Ft
Font
432,04 Ft
Bitcoin
23,685 $

Tállai egyetért Matolcsyval: baj van, de a kormány eddig két válságot is legyőzött

Fotó: Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. december 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Most kiderült, hogy Matolcsy György mégis független, munkáját a kormánytól függetlenül végzi, és bármikor véleményt mondhat a kormány gazdaságpolitikájáról.

Vajda Zoltán (MSZP) Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének hétfőn, a gazdasági bizottság előtt elmondott nyilatkozatát olvasta fel. Ismertetése szerint a jegybankelnök egyebek mellett beszélt a 2021-ben elszállt költségvetési hiányról, amelyet gazdaságpolitikai műhibának nevezett. Elmondta, jövőre 15-18 százalék lehet az infláció. Szól arról, hogy az élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban, az árstopok pedig 3-4 százalékos inflációs többletet jelentenek.

Soron kívül Ma lenne 30 éves az újbudai rendőrgyilkosság áldozata, Baumann Péter

Matolcsy György arról is beszélt, hogy Magyarország 2010 után nem hozta meg a jó döntéseket. A magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, a pénzügyi-gazdasági mutatók az EU-ban a legrosszabbak közé tartoznak. Ha Magyarország folytatja ezt a gazdaságpolitikát, akkor stagfláció lesz – olvasta fel az ellenzéki politikus, aki azt kérte a kormánytól, reagáljon a jegybankelnök nyilatkozatára.

Az ellenzéknek még a gazdasági kritikához is Matolcsyra van szüksége

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az ellenzék arra sem képes, hogy a kormány gazdaságpolitikáját bírálja, ehhez is a jegybankelnökre van szüksége. Rámutatott arra, hogy nemrég az ellenzék még bírálta és Fidesz-pártisággal vádolta Matolcsy Györgyöt.

Szerinte most kiderült, hogy Matolcsy György mégis független, munkáját a kormánytól függetlenül végzi, és bármikor véleményt mondhat a kormány gazdaságpolitikájáról.

Az államtitkár azzal egyetértett, hogy baj van Magyarországon, Európában és a világon, a világgazdaság a recesszió felé tart. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 12 évben a kormány két válságon is sikeresen átvezette az országot. 2010-hez képest egymillióval többen dolgoznak, 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma; a magyar költségvetés és a gazdaság válságálló – mondta.

(MTI)