Tálib ultimátum Bidennek: ha drónokat küldenek az afgán légtérbe, annak “következményei lesznek”

Fotó: MTI/AP/Felipe Dana
not image

Borbély Fanni

2021. október 1. - 07:20

A tálibok figyelmeztették az Egyesült Államokat, hogy “következményekkel” kell számolnia, ha nem hagyja abba a drónok afgán légtér feletti reptetését.

Zabihullah Mudzsahid, a csoport fő szóvivője azzal vádolta Washingtont, hogy megsérti a Katarban aláírt békeszerződést azzal, hogy továbbra is drónokkal járőrözik az ország felett.

“Felszólítunk minden országot, különösen az Egyesült Államokat, hogy a nemzetközi jogok, törvények és kötelezettségvállalások fényében kezeljék Afganisztánt … annak érdekében, hogy megelőzzék a negatív következményeket”

– tette hozzá a Twitteren közzétett nyilatkozat.

Az amerikai erők augusztus 30-án vonultak ki teljesen Afganisztánból, visszaadva az ország feletti ellenőrzést a táliboknak, miután a kormány, amelynek felépítésére 20 évet és dollárbilliókat költöttek, néhány hét alatt összeomlott. Biden elnök azonban megesküdött, hogy Afganisztánban fenntartják a “horizonton túli” képességet, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy az országon belül csapást mérjen terrorista célpontokra.

Ez azt jelenti, hogy a drónok még mindig repülnek az afgán légtérben, ami Mudzsahid szerint sérti a nemzetközi törvényeket, és ezért abba kellene hagyni. Azt azonban nem tette világossá, hogy mit ért “negatív következmények” alatt, ha a drónrepülések folytatódnak. Az amerikai drónok folyamatos afganisztáni jelenléte máris viták kereszttüzébe került, miután augusztus 29-én egy csapás, amely az Egyesült Államok szerint a kabuli repülőtér elleni támadásra készülő ISIS-K merénylőket célzott, valójában egy tízfős családot robbantott fel.

A kabuli csapás – az amerikai hadsereg egyik utolsó akciója a kivonulás előtt – egyetlen terroristát sem ölt meg, ismerte el azóta Frank McKenzie magas rangú amerikai tábornok. Miután eredetileg “igazságosnak” nevezte a csapást, McKenzie kénytelen volt beismerni, hogy az valójában “tragikus hiba” volt.

A csapás nem egy vérszomjas terroristát ölt meg, hanem egy amerikai szervezet segélymunkását, aki kilenc családtagjával – köztük hét gyermekkel – együtt amerikai tartózkodási engedélyért folyamodott. McKenzie elmondta, hogy a család autójára “abban a komoly meggyőződésben” csaptak le, hogy robbanóanyagot tartalmaz és közvetlen veszélyt jelent.

“Most már meggyőződésem, hogy 10 civil, köztük hét gyermek is tragikus módon életét vesztette ebben a támadásban. Ráadásul most már úgy értékeljük, hogy nem valószínű, hogy a jármű és az elhunytak kapcsolatban álltak volna az ISIS-K-val, vagy közvetlen fenyegetést jelentettek volna az amerikai erőkre”

– tette hozzá.

A csapás akkor történt, amikor a segélymunkás – akit Zamairi Akmadhi néven neveztek meg – behajtott a kabuli repülőtérhez közeli otthona felhajtójára. Az Ahmadi család tagjai a 36 éves apjuk autója felé sétáltak, hogy üdvözöljék őt, amikor a robbanás végzett velük. A legkisebb gyermek, Sumaya mindössze kétéves volt írja a Reuters.