18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

A tálibok letartóztatták saját tagjaikat, akik elraboltak és megöltek egy dél-afganisztáni humoristát

Az afgán biztonsági erõk tagjai egy ellenõrzõponton a nyugat-afganisztáni Herátban 2021. július 28-án. Az afgán hatóságok este 10 és hajnal 4 óra között kijárási tilalmat rendeltek el az ország 31 tartományában annak érdekében, hogy korlátozzák a a radikális iszlamista tálib lázadók mozgásterét. A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat Afganisztánból májusban. MTI/EPA/Dzsalil Rezaji
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 2. - 02:49

Korábban egy videó terjedt el a közösségi médiában, amelyen két férfi látható, amint megkínozzák, majd megölik a Nazar Mohammad néven ismert afgán humoristát és bloggert.

A tálibok hivatalos képviselője, Zabihullah Mudzsahid csütörtökön megerősítette, hogy a Nazar Mohammadot meggyilkoló két férfi a tálibok tagja. A szóvivő kijelentette, hogy az elkövetőket letartóztatták, és most bírósági tárgyalásra várnak. Mudzsahid azt is állította, hogy a halott komikus az afgán nemzeti rendőrség tagja volt, és a tálibok tagjainak kínzásában és kivégzésében is részt vett. Mudzsahid hangsúlyozta, hogy Mohammad ellen büntetőeljárást kellett volna indítani, nem pedig megölni.

Nazar Mohammad Kandahár tartomány déli részéből származott, és a Khasha Zwan álnevet használta. Afganisztánban széles körben ismert volt TikTok-videóiról, amelyekben vicceket mesélt, dalokat adott elő, gúnyt űzött magából és a rajongók által neki javasolt aktuális eseményekből.

Az országban egyre nő a feszültség, miközben az Egyesült Államok folytatja összes csapatának kivonását Afganisztánból. Az afgán kormányerők egységei és a tálibok közötti összecsapások mostanában szinte minden tartományban zajlanak, beleértve az északi, északkeleti és központi tartományok, például Ghazni és Maidan Wardak területeit. A tálibok szervezett fegyveres csoportjai állítólag olyan nagyvárosok felé közelednek, mint Kunduz, Herat, Kandahár és Lashkar Gah.

A táliboknak sikerült átvenniük az ellenőrzést az Afganisztán és a szomszédos országok, köztük Pakisztán, Irán, Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán határán fekvő területek felett. A terrorista csoport állítólag 417 afgán körzetből több mint 200-at tart ellenőrzése alatt, ahol a lakosság csaknem fele él. A tálibok katonai sikerei Afganisztánban aggodalmat keltettek a nyugati politikusok körében, akik szerint a terrorista csoport radikális fundamentalista iszlám értékeket és törvényeket vezetne be.

Ezekre a megjegyzésekre reagálva a tálibok egy másik szóvivője, Suhail Shaheen az Associated Pressnek adott interjújában azt mondta, hogy a szervezet nem fog beavatkozni a civil életbe azzal, hogy korlátozásokat vezet be a nemrég elfoglalt területeken.

Shahin azt állította, hogy a tálib parancsnokok az elfoglalt területeken azt az utasítást kapták, hogy az egyetemek, iskolák és piacok a szokásos módon működjenek tovább. Megjegyezte, hogy a tálibok megengedik a nőknek, hogy dolgozzanak, iskolába járjanak és részt vegyenek a politikában, de továbbra is hidzsábot kell viselniük.

A jelentések szerint több száz embert tartanak fogva a fegyveresek által elfoglalt területeken. Az ENSZ afganisztáni missziója szerint a tálibok által meg nem határozott idő alatt megölt vagy megsebesített helyi lakosok száma meghaladta az 5000-et.