A tálibok nyomására kénytelenek eltakarni arcukat az afgán csatornák női műsorvezetői

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. május 23. - 08:43

Egyre több korlátozást kényszerítenek az afgán nőkre a tálibok.

Az afganisztáni tévécsatornák női műsorvezetői és riporterei vasárnap a tálibok utasításának megfelelően eltakart arccal ültek a kamerák elé. Egy nappal korábban ugyan még néhányan szembeszálltak a rendelettel, de a munkaadók kirúgással fenyegették meg őket.

Farida Sial, a TOLOnews műsorvezetője a BBC-nek elmondta: “Az rendben van, hogy muszlimok vagyunk, hidzsábot viselünk, eltakarjuk a hajunkat, ám egy műsorvezetőnek nagyon nehéz több órán keresztül eltakart arccal és szájjal beszélni.”

A műsorvezető azt szeretné, ha a nemzetközi közösség nyomást gyakorolna a tálibokra, hogy vonják vissza a rendeletet. „Ki akarják törölni a nőket a társadalmi és politikai életből” – tette hozzá.

A női műsorvezetők és riporterek attól tartanak, hogy a következő lépés már az lesz a tálibok részéről, hogy leveszik őket a képernyőről. Egy neve elhallgatását kérő afgán újságíró a BBC-nek csak ennyit mondott: „Ez egy újabb fekete nap az afgán nők számára”.

Az elmúlt hetekben számos korlátozást vezettek be Afganisztánban, megtiltották az afgán nőknek, hogy férfi kísérő nélkül hosszabb utakat tegyenek meg, valamint csak meghatározott napokon látogathatják a közparkokat – számolt be róla a BBC.