A tálibok házról házra járva keresik a “külföldi kollaboránsokat” Kabulban

Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 10:10

Jelentések szerint a tálibok mindenkit keresnek, aki külföldi csoportokkal kapcsolatban áll, megerősítve ezzel a nemzetközi közösség azon tagjainak félelmét, akik aggódnak az országban tartózkodó fordítók és segélymunkások miatt.

A tálibok házról házra járnak és “külföldi kollaboránsokat” keresnek – mondta egy volt miniszter és egy újságíró. A tolmácsok, a diplomáciai személyzet, a humanitárius munkások és az Egyesült Államokba utazáshoz szükséges különleges bevándorlási vízummal (SIV) rendelkezők a célpontok – mondták.

“Egy SIV-tulajdonost megvertek és megkínoztak a tálibok, mert a SIV-tulajdonos szorosan együttműködött az Egyesült Államok kabuli nagykövetségével. Egy amerikai állampolgár otthonában razziát tartottak, kihallgatták és verbálisan bántalmazták. Több, az eseményekről közvetlen tudomással bíró forrásból értesültem”

– tweetelte hétfőn Bilal Sarwary kanadai afgán újságíró.

Tamim Asey volt védelmi miniszterhelyettes szerint a tálibok aktív házkutatási műveleteket folytattak Kabul több kerületében – számolt be az Al-Araby.

“A tálibok két napja tömeges, házról házra és ajtóról ajtóra történő házkutatási műveleteket indítottak Kabul 4., 6., 8., 10., 13. és 18. kerületében, ahol “külföldi kollaboránsokat”, azaz tolmácsokat, SIV-tulajdonosokat és a nagykövetségeknek, vállalkozóknak, nem kormányzati szervezeteknek stb. dolgozó személyzetet keresnek”.

Hozzátette, hogy “a biztonsági erők és tisztviselők”, azaz a korábbi kormánytisztviselők “hitehagyott rezsim tagjai” után is kutatnak. A tálibok a közösségi médiát is elkezdték figyelni, és üldözik a másként gondolkodókat és azokat, akik kritizálják őket az interneten. Ez a helyzet rosszabb azokban a tartományokban, ahol kevés a tudósítás. Ma a tálibok új hadseregfőnöke, Qari Fasihuddin vezérkari főnök megígérte, hogy szétzúzza az “ellenállást”, “a kormányukat destabilizáló disszidenseket” és a “hitehagyott külföldi kollaboránsokat”. A tálib hatalom most már egy tekintélyelvű klerikális diktatúra.”

Nem ez az első eset, hogy külföldi munkavállalók házkutatásáról érkeznek jelentések, mióta a tálibok átvették az afgán főváros irányítását. A múlt hónapban az ENSZ-nek hírszerzési információkat szolgáltató RHIPTO norvég globális elemzőközpont bizalmas dokumentuma arra figyelmeztetett, hogy a tálibok “kollaboránsokat” vesznek célba, köztük olyan embereket, akik a NATO-erőknek vagy az előző afgán kormánynak dolgoztak.

“A tálibok fokozzák a korábbi rezsimmel együttműködő személyek és kollaboránsok levadászását, és ha nem járnak sikerrel, célba veszik és letartóztatják a családokat, és a saría törvény saját értelmezése szerint büntetik őket”

– állt a jelentésben.