Vajon milyen mély a megosztottság a tálibok között?

Fotó: MTI/AP/Hvadzsa Taufik Szediki
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 26. - 16:25

Az Al Jazeera forrásai szerint a viszály nagyon is valós, és ha a diszharmónia tovább nő, az komoly bajokat fog okozni az embereknek.

A jelentések szerint a tálibok vezetése megosztottságot mutat, ami megkérdőjelezi az egységet a csoporton belül, amely a múlt hónapban vette át az afganisztáni hatalmat. A közvéleménynek a csoport egységével kapcsolatos kételyei csak fokozódtak a hónap elején, amikor Abdul Ghani Baradar molla, a miniszterelnök-helyettes úgy tűnt, hogy eltűnt a nyilvánosság szeme elől. Aztán jöttek a hírek, hogy megölték.

Amikor újra felbukkant, egy előre felvett videón szerepelt: Baradar, aki nyilvánvalóan valamiféle nyilatkozatot olvasott fel, azt mondta, hogy a nyilvánosság elől való eltűnése az utazás eredménye, és hogy a tálibok “együttérzőbbek egymás között, olyanok mint egy család”.

A halálával vagy sérülésével kapcsolatos gyanú eloszlatására tett utolsó kísérletként Baradart hétfőn lefotózták, amint az ENSZ tisztviselőivel való találkozón vesz részt. Diplomáciai és politikai források azonban azt mondták az Al Jazeerának, hogy a tálib vezetés közötti nézeteltérés valós, és hozzátették, hogy ha a diszharmónia tovább fokozódik, az további bajokat fog okozni az afgán népnek.

Egy író és riporter, aki több éve tudósít a tálibokról, azt mondta, hogy a megosztottság a politikai-katonai megosztottság eredménye. A keményvonalasok – mondta – “úgy érzik, hogy tartoznak nekik valamivel a 20 évnyi harcért”.

Egy politikai forrás, aki évtizedes kapcsolatot ápol a tálibok felső vezetésével, egyetért ezzel, és azt mondja, hogy a széthúzás hatásai a hatalom csarnokaiból az utcákra is kiterjednek, ahol a tálib harcosok végigjárják a nagyobb városokat, és erőszakkal elveszik a volt tisztviselők és családtagjaik holmiját.

“Jelenleg csak az érdekli őket, hogy elvegyék az emberek autóit és házait”

– mondta a forrás.

Volt tisztviselők családjai az Al Jazeerának elmondták, hogy a tálib harcosok megpróbálták elkobozni a tulajdonukat, beleértve az általuk bérelt házakat és a magánautóikat. Mindez annak ellenére történt, hogy Zabihullah Mudzsahid szóvivő két nappal a tálibok hatalomátvétele után azt mondta, hogy “mindenkit utasítottunk, hogy ne menjen be senki házába, legyen szó civilekről vagy katonákról”.

Ugyanezen az augusztus 17-i sajtótájékoztatón Mudzsahid így folytatta: “Óriási különbség van köztünk és az előző kormány között”. A helyzetet jól ismerők szerint azonban a jelenlegi tálib vezetésnek sokszor ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznie a frakciókkal, mint a korábbi elnök, Asraf Ghani kormányának, aki aznap menekült el az országból, amikor a tálibok elfoglalták Kabult.

Források az Al Jazeerának elmondták, hogy más afgán kormányokhoz hasonlóan a tálibok közötti megosztottság személyi problémák mentén oszlik meg. A korábbi kormányokkal ellentétben azonban a tálibok nem csupán túlságosan ambiciózus tagok vagy ellentétes politikai nézetek miatt szenvednek, a megosztottság sokkal alapvetőbb.

A források szerint a tálibok jelenleg a még mindig a hadizsákmányra váró harcosokból állnak a politikusokkal szemben, akik az afgán nép és a nemzetközi közösség félelmeit akarják csillapítani.