Eddig tartott a tálibok színlelt engedékenysége, jöhet a teljes testet eltakaró burka

Fotó: Tálib harcos őrt áll, miközben emberek egy kínai segélyszervezet által kiosztott élelmiszercsomagjukat várják Kabulban 2022. április 30-án. A tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele óta Afganisztánban tovább mélyült a humanitárius válság, mert a nyugati országok - valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap - felfüggesztették a segélyek folyósítását, az Egyesült Államok pedig befagyasztotta az afgán központi bank számláit. MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Szabó Kata

2022. május 8. - 10:31

A tálibok rendeletben tették kötelezővé az afgán nők számára a teljes testet eltakaró burka viselését.

Az amerikai csapatok Afganisztánból történő kivonulása után a tálibok még azt ígérték, nem térnek vissza a nők elnyomásához, ám úgy tűnik, ígéretük csak eddig tartott. A jelenség egyébként nem újkeletű, hiszen hasonló rendelet volt érvényben az előző tálib uralom idején, 1996 és 2001 között is.

“Azt akarjuk, hogy testvéreink méltósággal és biztonságban éljenek” – mondta Mohammad Khalid Hanafi, az erkölcsösség terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős miniszter. A rendelet hozzáteszi, hogy amennyiben a nőknek nincs fontos dolguk az otthonuktól távol, akkor jobb, ha ott maradnak.

“Az iszlám elvek és az iszlám ideológia mindennél fontosabb számunkra” – mondta Hanafi, ugyanakkor az ilyen döntésekkel a tálibok megszegik azt a korábbi ígéretüket, mely szerint hatalomra kerülésük után tiszteletben tartják a nők jogait.

A lépés megingatta a nemzetközi közösség bizalmát is, amelynek segítségére nagy szükség lenne Afganisztánnak az országban egyre inkább súlyosbodó humanitárius válság idején.

A tálibok szerint semmi kivetnivaló nincs a döntésükben, az ugyanis a hagyományuk részért képezi, ráadásul a teljes testet eltakaró burka a nők iránti tisztelet megteremtésében is fontos szerepet játszik, írja a Reuters.

Amennyiben egy nő nem tartja be a szabályokat, és nyilvános helyen burka nélkül mutatkozik, vagy az apját, vagy pedig legközelebbi férfi hozzátartozóját vonják felelősségre döntéséért.

Az ENSZ afganisztáni missziója a rendelet kihirdetése után rögtön jelezte, hogy nem értenek egyet a döntéssel, ezért atonally tárgyalásokat kezdeményeznek a tálibokkal és a nemzetközi közösség többi tagjával is, hogy megvitassák, ma döntés milyen következményekkel járhat.