18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Borzasztó felvételek Afganisztánból: a tálibok ártatlan csecsemőket és időseket gyilkolnak

Tálib fegyveresek kutatnak át egy autót egy kabuli ellenõrzõ ponton 2021. augusztus 22-én. A brit védelmi minisztérium közleménye szerint a kabuli repülõtér közelében kialakult tolongásban hét ember életét vesztette. Az afgán fõváros repülõterére ezrek próbálnak bejutni, hogy elmeneküljenek, mert a tálib iszlamisták átvették a hatalmat az országban. MTI/AP/Rahmat Gul
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 25. - 19:46

Egy volt afgán belügyminiszter sokkoló képeket tett közzé a Twitteren gyermekekről és idős emberekről, akiket a tálibok gyilkoltak meg.

Maszúd Andarabi, akit márciusban menesztett Asraf Ghani volt afgán elnök, azt mondta, hogy a csoport “fiatal gyermekek és idős polgárok terrorizálásával, megölésével próbál uralkodni az emberek felett”. Ezt Twitteren írta:

“Andarabban a tálibok indokolatlan házkutatásokat tartanak, ok és indoklás nélkül elfognak embereket, és ártatlan polgárokat gyilkolnak. Ennek eredményeként az embereknek fel kellett lázadniuk brutalitásuk ellen, hogy megvédjék életüket, becsületüket, méltóságukat és tulajdonukat”.

Hozzátette, hogy a tálibok “nem kormányozhatják a nemzetet” ezekkel a terrorista módszerekkel. A csoport jelenleg szinte egész Afganisztánt ellenőrzése alatt tartja, miután drámai módon bevonult a fővárosba, Kabulba, mely világszerte sokkolta az embereket. A dzsihadista parancsnokok állítólag imámokat utasítottak arra, hogy hozzanak nekik listákat 12 és 45 év közötti hajadon nőkről, akiket katonáiknak feleségül kell venniük.

A tálibok hétfőn azt állították, hogy Kabultól északra további három körzetet foglaltak el, és a katonák körülzárták Pandzsírt, az utolsó tartományt, amely még nem került az ellenőrzésük alá. Andarabi azután tette közzé a tweeteket, hogy az India Today hírportálnak azt mondta, hogy az emberek továbbra is harcolni fognak a tálibok uralma ellen. Azt mondta:

“Azt hiszem, lesznek meghátrálások és lesz ellenállás is. Ez azt mutatja, hogy ha a tálibok nem alkalmazkodnak a mai Afganisztánhoz, akkor ezek a zsebellenállások folyamatosan fel fognak bukkanni. Az ellenállás pedig bármilyen formában, de folytatódni fog az egész országban”.

Azt mondta, ha a tálibok támogatást akarnak, a csoportnak választott kormányt kellene alakítania, nem pedig egy nem demokratikus “emirátust”. A tálibok ellen harcoló fő ellenállási csoport, az Afgán Nemzeti Ellenállási Front (NRF) jelenleg kitart amellett, hogy nem tárgyal megadásról. A Sandhurstben kiképzett Ahmad Massoud vezette volt afgán katonák egyesítették erőiket a helyi katonasággal a Kabultól északkeletre fekvő Pandzsír-völgyben.

Andarabit a megbuktatott elnök, Asraf Ghani bocsátotta el, miután a tálibok sorozatos támadásokat intéztek a kormány ellen. Elbocsátását hivatalosan nem indokolták, de egy magas rangú biztonsági tisztviselő akkor azt mondta, hogy Andarabinak nem sikerült letartóztatnia egy tálib parancsnokot, akinek katonái lelőttek egy helikoptert és megöltek kilenc embert.