Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

A tálibok hátrahagyott amerikai helikopterrel közlekednének, csak épp nincsenek rá kiképezve

Fotó: Flickr/The U.S. Army
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 26. - 15:41

Olyan felvételek kerültek elő, amelyeken az látható, hogy a tálibok megpróbálnak vezetni egy amerikai helikoptert, amelyet az amerikai csapatok hagytak magukra – de a pilóta nem tudja felemelni a földről.

A kabuli repülőtéren evakuálásra váró több ezer embert arra utasítottak, hogy maradjanak távol az Iszlám Állam Khoraszán, más néven ISIS-K által elkövetett “nagyon közelgő és nagyon halálos” terrortámadás veszélye miatt. Egy “rendkívül halálos” támadás néhány órán belül bekövetkezhet – mondta Ben Wallace védelmi miniszter augusztus 25-én.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Eközben, míg a tálibok nem hajlandóak átengedni az embereket a repülőtérre, és az evakuáló repülőgépek felszállnak, a harcosok a jelek szerint megpróbálják felhasználni Amerika megmaradt katonai készleteit. Jahid Jalal a Twitteren osztotta meg azokat a felvételeket, amelyeken a harcosok megpróbálják vezetni a Black Hawk helikoptereket.

“A kabuli repülőtér egy részét elfoglalták, a tisztogatás folyamatban van, és az amerikaiak átveszik az irányítást. A repülőtér hamarosan teljesen az Iszlám Állam mudzsahedinek ellenőrzése alá kerül. Ha Isten is úgy akarja”

– tweetelte nemrég.

A videót több mint 100 ezerszer tekintették meg, amelyen egy helikopter köröz a repülőtér körül anélkül, hogy felszállna.

“Kandahar repülőterén repülésre készülő Black Hawk amerikai helikopter várakozik és készen áll a bevetésre”

– írta Jalal.

Az UNILAD úgy tudja, a helikoptert az afgán erőknek hagyták hátra használatra, mielőtt a tálibok elfoglalták Kabult.

“Kalasnyikovokkal és RPG-kkel űzték ki az amerikaiakat. Milyen jól teszik, hogy ilyen játékokat tartanak maguknál” – írta az egyik felhasználó a videó alá, amire Jalal így válaszolt: “Ezt tesszük a megszállókkal”.

Miközben sokan gúnyolódtak a harcosok ügyetlenségén az interneten, Jalal megosztotta azt a felvételt is, amelyen a tálibok egy “új, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát, az Al-Fatah-t tesztelik, amely akár öt kilogrammnyi bombát is képes szállítani”. Megosztott egy videót, amely állítólag azt mutatja, hogy a rakétát “egy ellenséges katonai bázisra lőtték ki az ország déli részén”.

A Pentagon nemrég elismerte, hogy nem tudja megállapítani, mennyi katonai felszerelés maradt Afganisztánban, amelyet azóta a tálibok lefoglaltak, de szakértők több milliárd dollárra becsülték a felszerelések értékét.

“Nem rendelkezem pontos leltárral arról, hogy milyen felszerelésekkel rendelkeznek az afgánok, amelyek most veszélyben lehetnek. Nyilvánvalóan nem akarjuk, hogy bármilyen fegyver vagy rendszer olyan emberek kezébe kerüljön, akik ezeket oly módon használnák, hogy ezzel a mi érdekeinket vagy a partnereink és szövetségeseink érdekeit sértsék”

– mondta John Kirby szóvivő.