Ivóvízzé alakítja a levegőt az idős mérnök zseniális találmánya

Aquaer
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 22:06

A 82 éves szakember által elkészített eszköz elektromosság segítségével állít elő a levegőben lévő párából iható folyadékot.

Az idős spanyol mérnök azért fogott neki a speciális vívmány megtervezésének, hogy megsegítse a szegényebb sorsú országokban élő embereket, akik a sivatagban képtelenek ivóvízhez jutni – írta az Interesting Engineering magazin.

A kütyü hasonló elven működik, mint a hagyományos légkondicionáló berendezések – elektromos áram segítségével lehűti a levegőt, majd kondenzálja a párát, ami víz formájában kicsapódik.

Egyetlen probléma csupán az, hogy 40 Celsius-fok környékén már nem képes funkcionálni a rendszer, ezzel pedig meghiúsulhatott volna a kutató eredeti célkitűzése, mivel a sivatagokban bizony jócskán felmelegedhet a levegő.

Szerencsére azonban nem maradt egyedül, az Aquaer nevű vállalat ugyanis felkereste a 82 éves feltalálót, és egy közös projekt keretében megalkottak egy felújított eszközt, ami 50-70 liter vizet tud kifacsarni a levegőből naponta, és ha sikerül szabadalmaztatni az eljárást, akkor nagyobb léptékben akár 5 000 liter per napra növelhetik a kapacitást.

Mindez jó hírként értékelhető, tudván, hogy Libanonban már működik egy hasonló szerkezet az egyik menekülttáborban, ahol 24 óra leforgása alatt 500 liter ivóvizet szolgáltatnak ily módon a rászorulók részére.