Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Tajvani külügyminiszter: Kína a sziget elleni invázióra készül a hadgyakorlatokkal

Fotó: A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben. MTI/AP/Hszinhua
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 9. - 10:04

Elmondása szerint teljes mértékben elítélik az ország ilyen jellegű tevékenységeit, amelyekkel kísérletet tesznek a környező vizek feletti ellenőrzés átvételére.

Joseph Wu tajvani külügyminiszter legutóbbi sajtótájékoztatóján kijelentette, Peking a szigetország elleni invázióra készül a hadgyakorlatokkal, amelyek célja, hogy megváltoztassák az ázsiai-csendes-óceáni térségben fennálló állapotot.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Kína a múlt hét folyamán indította el az eddigi legnagyobb hadgyakorlatát Tajvan körül, amely egy dühös ellenlépés volt Nancy Pelosi amerikai házelnök szigetországon tett látogatása miatt, ez pedig azt jelentette, hogy ő az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki évtizedek óta a területre érkezett.

A tajvani külügyminiszter kiemelte, miszerint Peking hadgyakorlatát teljes mértékben elítélik, valamint az ország jogainak „durva megsértéseként” értelmezik, amelyekkel kísérletet tesznek a környező vizek feletti ellenőrzés átvételére – számolt be a The Economic Times.

Majd megjegyezte, Kína korábban azt állította, hogy a gyakorlatok egy nappal korábban fognak véget érni, ám ez nem történt meg, így a tevékenységeikkel akadályozták a világ egyik legforgalmasabb tengeri és légi útvonalát.