Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Tajvan vadászgépekkel válaszolt a határsértő kínai repülőknek

Fotó: Twenty20 | Illusztráció

Bense Róbert

2022. augusztus 4. - 14:46

Oda-vissza megy az üzengetés, nem túl megnyugtató a helyzet.

Vadászgépekkel ellenőrzik a Tajvani-szoros légterét, miután 27 kínai harci repülő közül 22 átlépte annak közös határvonalát. Tajvan továbbá közölte, hogy rakétavédelmi rendszereket telepítettek az úgynevezett légvédelmi azonosító övezetbe.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Ennek célja a kínai tevékenységek megfigyelése és ellenőrzése, mely várhatóan a további napokban is okozhat feszültségeket a két fél között. A kínaiak Nancy Pelosinak, az Egyesült Államok Képviselőházának elnökének érkezését követően „válaszlépéseket” ígértek Tajvannak.

A szigetországba 25 évvel ezelőtt érkezett utoljára ennyire magas rangú amerikai vezető, Kína pedig provokációnak véli az esetet, mely miatt hadgyakorlatokba kezdett, behívta a pekingi amerikai nagykövetet, illetve leállította a Tajvanról érkező mezőgazdasági termékek importját.

Nancy Pelosi azóta már elhagyta a szigetországot, de távozása előtt leszögezte, hogy nem hagyják magára Tajvant. Kína mindeközben várhatóan tovább fokozza majd a politikai és katonai nyomást – írta meg a CNA.

A mostani kínai bevetésen 16 kínai Szu-30-as vadászgép és 11 más repülőgép vett részt – közölte a tajvani védelmi minisztérium. Az akció azért is példaértékű, mivel általában mindkét fél messze elkerüli azokat a zónákat, melyek már légtérsértésnek számítanak.