Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Tajvannak nem tetszik, hogy Kína éles lőszert is használ, az USA egyik hajója a térségben van

Fotó: A Ronald Reagan nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó több mint 3000 matrózzal és 1500 fős repülőszemélyzettel a fedélzetén az ausztráliai Brisbane kikötőjébe érkezik 2017. július 23-án, hogy részt vegyen a Talisman Saber 2017 (Talizmán Kar 2017) fedőnevű hadgyakorlaton. (MTI/EPA/Darren England) Létrehozás dátuma
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 4. - 08:36

Miközben Kína éles lőszert is használ a Tajvan körül tartott hadgyakorlatának ideje alatt, az USA egyik hajója a térségben lát el járőri feladatokat.

A feszültség szinte tapintható Kína monumentális hadgyakorlata miatt, ami már folyamatban van. Tajvant gyakorlatilag ezzel körbevették, de egyelőre nincs szó harcokról, Tajvan is hangsúlyozta, el akarják kerülni a háborút, de adott esetben készek megvédeni magukat.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

Ennek érdekében reagáltak, növelték a védelmi szintjüket, és folyamatosan figyelik, hogy mit csinál Kína. Az USA is ezt teszi, mely szövetségesként tekint Tajvanra, ahol 25 év múltán tettek ismét látogatást, ami nem tett jó az amerikai-kínai kapcsolatoknak.

A válasz nem maradt el, Kína hadgyakorlata több mint beszédes, ráadásul megerősítették, éles lőszert is használnak a gyakorlatok alatt. Tajvan 10 perccel a gyakorlatok kezdete előtt adott ki közleményt a védelmi minisztérium által, mely szerint irracionális viselkedéssel vádolják a kínai kormányt az éleslövészetet is magában foglaló gyakorlatok miatt.

A közleményben foglaltak szerint ezek a hadgyakorlatok megzavarják a regionális békét és a stabilitást. A tajvani nemzeti hadsereg tovább fogja erősíteni a készültségét, és a csapatok minden szinten napi rendszerességgel tartanak gyakorlatokat.

A The Guardian azt írja, hogy eközben az USA haditengerészete közölte, az USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó menetrendszerű műveleteket hajtott végre a Csendes-óceán nyugati részén a Fülöp-szigeteki tengeren. Ez egy 5,7 millió négyzetkilométeres óceánszakasz, ami magában foglalja a Tajvantól délkeletre fekvő vizeket is.

Az USA Reuters hírügynökség szerint megerősítette, hogy a USS Ronald Reagan és csapásmérő csoportja a Fülöp-szigeteki tengeren tartózkodik, és folytatja az útját, miközben rutinszerű ellenőrzéseket hajtanak végre a műveletük részeként.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.