Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Tajvan védelmi minisztériuma szerint kínai hajók és repülők ismét átlépték a középvonalat

Fotó: Tajvani gyártmányú Ching-Kuo harci gépek jelzõfényeket bocsátanak ki az évenkénti Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Pingtungban 2022. július 28-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 5. - 08:39

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy a kínaiak hadgyakorlatai rendkívül provokatívak voltak. 

A tajvani védelmi minisztérium bejelentette, hogy ma reggel ismét több PLA hajó és repülőgép lépte át a középvonalat – írja a The Guardian

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

A közlemény szerint a PLA hadgyakorlatai rendkívül provokatívak voltak, „akár ballisztikus rakéták kilövéséről, akár a szoros középvonalának szándékos átlépéséről van szó”.

„A háborúra való felkészülés és nem a háborúra való törekvés elvét betartva a nemzeti hadsereg együtt fog működni a szuverenitás és a nemzetbiztonság határozott védelmében” – tették hozzá. 

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter megosztotta, hogy  pénteken csatlakozott Oroszország és Kína külügyminisztereihez a délkelet-ázsiai csúcsdiplomaták találkozóján.

A Kambodzsa fővárosában zajló Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének tanácskozásaihoz tartozó kelet-ázsiai csúcstalálkozó volt az első alkalom, hogy a három férfi ugyanazon a fórumon vett részt.

Wang Yi kínai külügyminiszter megveregette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vállát, amikor belépett a terembe, és gyorsan intett a már ülő Lavrovnak, mielőtt elfoglalta volna a saját helyét. Lavrov válaszul visszaintett – áll az Associated Press összefoglalójában. 

Blinken, aki utolsóként lépett be a terembe, még csak rá sem nézett Lavrovra, amikor féltucatnyi székkel arrébb elfoglalta a saját helyét, vagy Vangra, aki Lavrovval egy asztalnál ült.

A phjongcshangi megbeszéléseket megelőzően az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy Blinken nem tervezi, hogy a találkozók során bármelyik férfival négyszemközt találkozik.