Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

Hszincsu, 2022. augusztus 7. A tajvani légierõ három Mirage 2000-5 támadó repülõgépe felszállásra készül a Tajpejhez közeli Hszincsu légi bázison 2022. augusztus 7-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Kolláth Benjámin

2022. augusztus 8. - 21:05

Egy New York-i tanácsadói cég elnöke, Richard Haass szerint nem kellene az Egyesült Államoknak változtatnia Tajvannal kapcsolatos politikáján, de ennek azt kell jelentenie, hogy megfelelően reagálnak Kína hadgyakorlatára a Tajvani-szorosban.

Előzmény:

 

„Kína drámaian növelte a Tajvanra jelentett katonai fenyegetést, ezért mulasztás lenne tőlünk, ha nem emelnénk saját kapacitásunkat, hogy megbirkózzunk vele” – mondta Richard Haass, a New York-i Council on Foreign Relations nevű tanácsadó szervezet elnöke a CNN-nek.

A Guardian által idézett szakértő azonban úgy gondolja, hogy ezzel együtt az Egyesült Államok alapvető politikájának nem szabad változnia Tajvannal és Kínával kapcsolatban:

„Szerintem továbbra is azt kell kommunikálnunk Kína felé, hogy nem támogatjuk Tajvan függetlenedési törekvéseit.”

Hozzátette: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg kell vonniuk a támogatást a szigettől, sőt, ezt növelniük kell.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.