Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Újabb jelzőrakétákat lőtt ki Tajvan, Kína nagyon közel van

Fotó: A tajvani haditengerészet Csi Jang osztályú, Ning Jang fregattja a tajvani Csilung kikötőjében 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 6. - 07:52

Drónok és azonosítatlan repülőgépek miatt kellett jelzőrakétákat kilőnie a tajvani hadseregnek, mely folyamatosan figyeli az eseményeket.

Kína nemrég történelmi hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, soha nem volt példa ekkora hadgyakorlatra ezen a területen. A kínai hadsereg éles lövedékeket is használt, több mint 10 ballisztikus rakétát lőtt ki, ami nemcsak Tajvant kezdte el aggasztani, hanem az USA-t és Japánt is.

Az USA szerint teljesen szükségtelen, amit Kína művel, akiket provokátornak neveztek. Kína más véleményen van, akárcsak az oroszok, akik szerint az amerikai kormány provokál, és beleavatkozik más ügyeibe.

Tajvan a nap 24 órájában figyeli a légteret, a vizet és a szárazföldet, hangsúlyozván, ugyan nem akarnak fegyveres konfliktust, készek megvédeni magukat. A tajvani védelmi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy pénteken késő este jelzőrakétákat kellett kilőnie.

Hét drónt figyelmeztetett ezzel, melyek a Kinmen-szigetek felett repültek, addig a Matsu-szigeteknél azonosítatlan repülőgépek húztak el, melyek szintén figyelmeztetést kaptak, hogy hagyják el a területet.

A védelmi minisztérium közölte, csapataik magas készültségben vannak, mindkét területen, amelyek közvetlenül Kína szárazföldjének partjainál fekszenek. Feszült a helyzet, a két ország jelenleg nem tárgyal egymással a helyzetről.