Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Peking: Tajvan amerikai felfegyverzése sérti az Egy Kína elvet

Fotó: Tajvani tüzérek egy 35 milliméteres Oerlikon GDF-006 vontatott légvédelmi ikerágyún egy harckészültségi gyakorlaton a hualieni légitámaszponton 2022. augusztus 18-án. MTI/AP/Johnson Lai
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 30. - 13:22

A tisztviselő szerint minden ilyen jellegű tevékenység „határozott és kemény intézkedéseket” von majd maga után.

Liu Pengyu, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője kijelentette, az Egyesült Államoknak mielőbb fel kell hagynia a Tajvannak tervezett fegyvereladásokkal, ugyanis a szigetországgal történő katonai kapcsolatfelvétel sérti az Egy Kína elvet.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

Kifejtette, miszerint Kína “határozott és kemény intézkedésekkel” fog válaszolni, ha Washington folytatja az ilyen jellegű tevékenységeit a szigetországgal, valamint továbbra is erőfeszítéseket tesz az ország szuverenitása és biztonsági érdekei védelmében.

“Az amerikai félnek fel kell hagynia minden olyan tényező létrehozásával, amely feszültségekhez vezethet a Tajvani-szorosban, és be kell tartania az amerikai kormány nyilatkozatát, miszerint nem támogatja a sziget függetlenségét” – hangsúlyozta.

A nyilatkozat azután hangzott el, hogy a jelentések szerint a Fehér Ház jóváhagyást kért a kongresszustól annak érdekében, hogy Tajvan számára 1,1 milliárd dollár értékben adjanak el fegyvereket – írta a TASS.

A Politico szerint ez a fegyvercsomag 60 darab AGM-84L Harpoon Block II hajóelhárító rakétát (355 millió dollárért), 100 darab AIM-9X Block II Sidewinder levegő-levegő rakétát (85,6 millió dollárért), valamint egy megfigyelőradar-szerződés meghosszabbítást tartalmaz (közel 655,4 millió dollár értékben).