Tajvan a végsőkig küzdeni fog a kínai támadások ellen

Tajpej, 2021. április 7. Joseph Vu tajvani külügyminiszter sajtótájékoztatót tart külföldi újságíróknak Tajpejben 2021. április 7-én. Vu elmondta, hogy növelni fogják védelmi kiadásaikat és kapacitásaikat, miután Kína az előző napon repülőgéphordozó rajával tartott hadgyakorlatot a saját területének tartott Tajvannál. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Kulcsár Péter

2021.április.8 - 17:23

Tajvan külügyminisztere szerdán bejelentette, hogy utolsó erejükig kitartanak majd, hiába történtek mozgolódások a szigetország partvidékén.

Kína továbbra sem ismeri el Tajvan függetlenségét, miközben Tajvan tartja magát a valódi Kínai Köztársaságnak, szemben Pekinggel, ahol a kommunista pártvezetés nem enged a politikai státusz változtatásán.

A konfliktus már évtizedek óta tart, az elmúlt napokban azonban fokozott katonai aktivitást észleltek Tajvan partjainál, ami arra utalhat, hogy Kína akár csapást is mérhet az országra.

Joseph Wu külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az Egyesült Államokkal együtt figyelik, milyen lépésekre szánja el magát Kína, ugyanis észrevették, hogy repülőgép-anyahajók állomásoztak Tajvan tengeri határa mentén.

Wu közölte, felkészültek az összes eshetőségre, és ha Kína háborút indítana ellenük, akkor állnák a sarat, és nem adnák fel, az utolsó verejtékig küzdenének a nagyhatalom támadása ellen.

Tajpej legnagyobb szövetségese és hadiipari támogatója, Washington már korábban is arra buzdította az ország kormányát, invesztáljanak több pénzt a hadseregbe, ezáltal megfélemlíthetik a kínaiakat, így elejét vehetik az esetleges attakoknak – írta a Reuters hírügynökség.

Áprilisban egy nyolc napig tartó katonai szimulációt hajtanak végre, mely során imitálni fogják az esetleges támadásokat, és leszimulálják az összes forgatókönyvet, ami csak előfordulhat egy potenciális kínai roham esetén.